Удосконалення системи оцінювання персоналу ТОВ «ФТД-РИТЕЙЛ» - Скорінович, Андрій Тарасович; Skorinovych, Andrii Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2025)
Побудова ефективної системи оцінювання персоналу належить до найважливіших завдань сучасного управління людськими ресурсами. Від того, наскільки якісно компанія оцінює результати праці, компетенції та потенціал своїх працівників, залежить її здатність своєчасно виявляти проблеми в роботі персоналу, мотивувати співробітників до підвищення продуктивності та узгоджувати їхні цілі із стратегічними пріоритетами організації. Особливо актуальним є вдосконалення систем оцінювання персоналу в умовах динамічних змін бізнес-середовища. Сучасні виклики (війна, цифровізація, розвиток дистанційної та гібридної зайнятості, зростання конкуренції та клієнтоорієнтованості) вимагають перегляду традиційних підходів до оцінки результативності працівників. Пандемія COVID-19, а слідом за нею і воєнні події в Україні, спричинили масовий перехід підприємств на віддалену роботу, що ускладнило контроль і підтримку ефективності персоналу. У таких умовах багато компаній зіткнулися з необхідністю трансформації інструментів та критеріїв оцінювання персоналу, аби забезпечити об’єктивність, регулярний зворотний зв’язок і належний рівень залученості співробітників. Таким чином, тема вдосконалення системи оцінювання персоналу є надзвичайно актуальною і має важливе практичне значення для компаній різних галузей, зокрема і сфери роздрібної торгівлі. Теоретичним аспектам досліджуваної теми магістерської кваліфікаційної роботи присвятили свої наукові праці багато вітчизняних та іноземних вчених [1-5]. Захарчин Г. М., Струтинська Л. Р., Любомудрова Н. П. та Винничук. Р. О. у своїй роботі [1] висвітлили теоретичні та прикладні аспекти управління персоналом в системі менеджменту організацій, які системно відображають механізм управління персоналом та тлі історичного, суспільного і глобального процесів. Цимбалюк С. О. та Білик О. М. [2] описали різні підходи та технології оцінювання результатів праці, організаційні та методичні засади підсумкового комплексного оцінювання працівників, зокрема й у формі атестації. В [3] розглядається послідовність етапів життєвого циклу працівника. Ласа Н.А. та інші аналітики McKinsey [4] досліджують управління ефективністю, як ключовий елемент безперервного розвитку персоналу. Тонелло М. [5] вивчає вплив екологічних, соціальних та управлінських показників сталого розвитку на ефективність діяльності менеджерів корпорацій. Об’єктом дослідження є процес оцінювання персоналу в системі управління підприємством омніканальної торгівлі ТОВ «ФТД-РИТЕЙЛ». Предметом дослідження виступають науково-практичні підходи та інструменти вдосконалення системи оцінювання персоналу, закономірності її функціонування і розвитку в умовах функціонування сучасного торговельного підприємства. Метою магістерської кваліфікаційної роботи є розроблення теоретико-методичних положень та практичних рекомендацій щодо вдосконалення системи оцінювання персоналу ТОВ «ФТД-РИТЕЙЛ» для підвищення її ефективності та впливу на розвиток підприємства. Для досягнення поставленої мети в роботі передбачено виконання таких завдань: • проаналізувати сучасні теоретичні підходи та методологічні основи оцінювання персоналу, особливо в контексті роздрібної торгівлі та сучасних тенденцій розвитку ринку праці; • провести комплексний аналіз функціонування системи управління персоналом у ТОВ «ФТД-РИТЕЙЛ», зокрема оцінити ефективність процесів рекрутингу, адаптації, навчання і розвитку персоналу; • дослідити існуючу систему оцінювання персоналу в компанії, визначити її сильні сторони та недоліки; • обґрунтувати напрями удосконалення процедур та критеріїв оцінювання персоналу ТОВ «ФТД-РИТЕЙЛ», включаючи впровадження сучасних методів зворотного зв’язку та комунікацій за результатами оцінки. У першому розділі магістерської кваліфікаційної роботи розглянуто теоретико-методологічні основи вивчення системи оцінювання персоналу в сфері роздрібної торгівлі. Досліджено оцінювання персоналу через призму життєвого циклу працівника. У другому розділі магістерської кваліфікаційної роботи дано загальну характеристику ТОВ «ФТД-РИТЕЙЛ», оцінено ефективність діяльності його персоналу та на основі анкетного опитування проаналізовано ефективність функціонування його систем управління персоналом та оцінювання персоналу. У третьому розділі запропоновано заходи, щодо Рекомендації щодо удосконалення системи оцінювання персоналу ТОВ «ФТД-РИТЕЙЛ».

Building an effective personnel assessment system is one of the most important tasks of modern human resource management. The ability of a company to identify problems in the work of its personnel in a timely manner, motivate employees to increase productivity, and align their goals with the strategic priorities of the organisation depends on how well the company assesses the performance, competencies, and potential of its employees. Improving personnel evaluation systems is particularly relevant in the context of dynamic changes in the business environment. Modern challenges (war, digitalisation, the development of remote and hybrid employment, increased competition and customer focus) require a review of traditional approaches to evaluating employee performance. The COVID-19 pandemic, followed by the war in Ukraine, has caused a mass transition of companies to remote work, which has made it difficult to monitor and maintain staff performance. In such conditions, many companies have faced the need to transform their personnel assessment tools and criteria in order to ensure objectivity, regular feedback and an adequate level of employee engagement. Thus, the topic of improving the personnel evaluation system is extremely relevant and has important practical significance for companies in various industries, including the retail sector. Many domestic and foreign scientists have devoted their scientific works to the theoretical aspects of the topic under study in the master's qualification work [1-5]. Zakharchenko G. M., Strutynska L. R., Lyubomudrova N. P. and Vinnichuk R. O. in their work [1] highlighted the theoretical and applied aspects of personnel management in the management system of organisations, which systematically reflect the mechanism of personnel management against the backdrop of historical, social and global processes. Cymbalyuk S. O. and Bilyk O. M. [2] described various approaches and technologies for evaluating work performance, as well as the organisational and methodological principles of comprehensive final evaluation of employees, including in the form of certification. In [3], the sequence of stages in an employee's life cycle is considered. Lasa N.A. and other McKinsey analysts [4] explore performance management as a key element of continuous personnel development. Tonello M. [5] studies the impact of environmental, social and managerial indicators of sustainable development on the performance of corporate managers. The object of the study is the process of personnel assessment in the management system of the omnichannel trading company FTD-RETAIL LLC. The subject of the study is scientific and practical approaches and tools for improving the personnel assessment system, the patterns of its functioning and development in the conditions of a modern trading enterprise. The aim of the master's thesis is to develop theoretical and methodological provisions and practical recommendations for improving the personnel assessment system at FTD-RETAIL LLC in order to increase its effectiveness and impact on the development of the enterprise. To achieve the set goal, the following tasks are envisaged in the work: • analyse current theoretical approaches and methodological foundations of personnel assessment, especially in the context of retail trade and current trends in the labour market; • conduct a comprehensive analysis of the functioning of the personnel management system at FTD-RETAIL LLC, in particular, assess the effectiveness of the processes of recruitment, adaptation, training and development of personnel; • research the existing personnel assessment system in the company, identify its strengths and weaknesses; • justify areas for improvement in the procedures and criteria for personnel assessment at FTD-RETAIL LLC, including the introduction of modern methods of feedback and communication based on the results of the assessment. The first chapter of the master's thesis examines the theoretical and methodological foundations of studying the personnel evaluation system in the retail sector. Personnel evaluation is examined through the prism of the employee's life cycle. The second chapter of the master's thesis provides a general description of FTD-RETAIL LLC, assesses the effectiveness of its personnel, and analyses the effectiveness of its personnel management and evaluation systems based on a questionnaire survey. The third chapter proposes measures for improving the personnel assessment system at FTD-RETAIL LLC.
Improvement of the Employee Performance Evaluation System at FTD-RETAIL LLC
Keywords: 8.073.00.03; персонал; управління персоналом; оцінювання персоналу; життєвий цикл персоналу; ефективність діяльності персоналу; personnel; personnel management; personnel assessment; personnel life cycle; personnel performance