Проєкт розбудови СЗШ №78 у м. Львові - Гоцуленко, Андрій Андрійович; Hotsulenko, Andrii Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проект реконструкції середньої загальноосвітньої школи №78 у Львові спрямований на модернізацію навчального закладу відповідно до сучасних освітніх потреб, інтеграцію інноваційних архітектурних рішень та забезпечення комфортного, доступного й інклюзивного середовища для учнів. Школа, зведена у 1934 році, є характерним прикладом функціоналізму міжвоєнного періоду Польської Республіки. Її архітектура підкреслює раціональність, самодостатність та стриману естетику, що було притаманне тогочасним проєктам освітніх установ. Завдяки чітко продуманій структурі споруда зберігає свою архітектурну цілісність і функціональність, тому реконструкція має на меті не лише розширення навчальних можливостей, а й збереження її унікальної історичної ідентичності. Відповідно до поставлених завдань, проєкт передбачає розширення навчального простору через добудову нових об’єктів, що сприятимуть розширенню функціоналу школи. При цьому важливим принципом є мінімальне втручання у найбільш виразну частину будівлі—західний фасад вхідної зони. Щоб зберегти його архітектурну автентичність, вирішено здійснити прибудову необхідних приміщень із боку двору, а не шляхом надбудови поверхів над існуючою структурою. Проєкт передбачає не лише створення додаткових навчальних зон, а й інтеграцію простору, що сприятиме інклюзії та фізичному комфорту учнів. Ключовим рішенням стало переосмислення використання спортивної зали: її перепланування дозволяє трансформувати частину приміщення у нову вхідну групу, розташовану на рівні вулиці. Завдяки цьому вдалося забезпечити безперешкодний доступ до школи. Окрім цього, застосовуються сучасні інженерні рішення: передбачено встановлення прохідного великогабаритного ліфта, що забезпечить комфортне пересування всім користувачам, а також модернізацію сходових маршів, доповнених підйомниками для людей з обмеженими можливостями. Щоб реалізувати необхідність створення сучасного спортивного комплексу, у прибудові буде розміщена нова спортивна зала, спроєктована з урахуванням вимог доступності та зручності. Поруч розташовуються комфортні роздягальні, адаптовані для інклюзивного користування. Крім того, прибудова включає універсальну актову залу, яка буде використовуватися для проведення урочистих заходів, шкільних концертів та інших подій. Усі додаткові об’єми прибудови розроблено з використанням концепції протиставлення сучасних архітектурних елементів автентичним деталям споруди. Це дозволяє зберегти історичний вигляд школи, водночас інтегруючи нові функції. Винятком є лише незначне розширення історичної частини зі східного боку, яке гармонійно доповнює загальний ансамбль. Важливим аспектом проєкту є забезпечення енергоефективності будівлі та зменшення її залежності від зовнішніх джерел енергії. Для цього на даху спортивної зали буде встановлено потужну сонячну електростанцію (СЕС), орієнтовану на південь для максимально ефективного виробництва енергії. Це рішення сприятиме сталому розвитку школи, зниженню експлуатаційних витрат та інтеграції екологічних стандартів у навчальний процес. Проєкт реконструкції школи №78 у Львові представляє комплексний, сучасний та глибоко продуманий підхід до оновлення освітньої інфраструктури. Він об’єднує історичну цінність споруди, актуальні освітні потреби, принципи інклюзивності та екологічної відповідальності. Завдяки таким рішенням школа стане не лише простором для навчання, а й прогресивним архітектурним об’єктом, що сприятиме розвитку освітнього середовища на локальному та національному рівнях.

The reconstruction project of Secondary School No. 78 in Lviv is designed to address the urgent need for Ukrainian schools to modernize their infrastructure and create progressive, well-integrated spaces that support contemporary educational practices. The school, originally built in 1934, exemplifies the functionalist architectural style of the interwar period of the Polish Republic. Its structure is both self-sufficient and representative of the rationalist design principles of that era, emphasizing functionality over ornamentation. Given the nature of the project, a key priority was the expansion of educational spaces through thoughtful architectural additions. However, preserving the most historically and aesthetically significant part of the building—the western facade at the main entrance—was paramount. To maintain its integrity, the decision was made to introduce new volumes in the courtyard rather than interfere with the existing structure by constructing vertical additions. The primary objectives of the reconstruction are to enhance the school's educational functions while also integrating sports and extracurricular spaces in a seamless, inclusive manner. One of the most transformative decisions is the conversion of the existing sports hall into a new entrance area at street level. This approach significantly improves accessibility, allowing for an open, barrier-free connection between the school and its surrounding environment. Additionally, modern engineering solutions play a crucial role in ensuring inclusivity. The project incorporates a high-capacity, pass-through elevator designed to accommodate all users comfortably, as well as reconfigured staircases equipped with supplementary lifts to facilitate smooth transitions between different levels. Recognizing the growing need for specialized recreational and learning spaces, the project integrates a new sports hall with state-of-the-art facilities, including fully accessible changing rooms. These spaces are housed within a thoughtfully designed extension that also features a multifunctional auditorium capable of hosting ceremonies, performances, and other significant school events. The architectural approach seeks to strike a balance between historical preservation and modern intervention—juxtaposing contemporary materials and forms with the existing structure while ensuring harmony between old and new. The exception to this contrast lies in the minor expansion of the historic wing on the eastern side, which integrates subtly into the original framework. A fundamental aspect of the project is the emphasis on energy efficiency and environmental sustainability. To minimize the school's dependency on external energy sources, a high-capacity solar power station (SES) has been incorporated into the roof of the sports hall. Oriented strategically toward the south, the solar installation maximizes energy absorption and ensures consistent power generation, contributing to the school's long-term sustainability goals. In essence, the reconstruction of Secondary School No. 78 represents a visionary approach to educational architecture—merging historical appreciation with forward-thinking spatial solutions. It fosters a more inclusive and dynamic learning environment while promoting accessibility, innovation, and ecological responsibility.
Project for the development of secondary school No. 78 in Lviv
Keywords: 6.191.00.00