Підвищення ефективності «дельта-системи» плоских сонячних колекторів - Шаповал, С. П. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Розглянуто спосіб підвищення ефективності використання сонячної енергії геліоустановкою із пласкими сонячними колекторами. Встановлення сонячних колекторів із орієнтацією на південний схід, південь і південний захід дає можливість ефективніше використовувати сонячну енергію в ранішні та вечірні години. Описано результати досліджень надходження сонячної радіації на “дельта систему” сонячних колекторів. Встановлено залежності між різними орієнтаціями плоских сонячних колекторів і ефективністю роботи геліосистеми. Показано, що із “дельта-системи” плоских сонячних колекторів можна отримати більше енергії, ніж із традиційно орієнтованих на південь. This article studies the method of efficiency increase of solar energy using by helioplant with flat solar collectors. The establishment of solar collectors with orientation on southeast, south and southwest gives a chance to use solar energy in morning and evening hours more efficiently. The results of investigation of solar radiation incoming on the “delta-system” of solar collectors are described. The dependence between different orientations of the flat solar collectors and efficiency of heliosystem functioning has been established. It is shown that we can receive more energy from “delta-system” of flat solar collectors than from traditionally oriented on south.