Нелінійні поперечні коливання одновимірної системи з повільно змінними коефіцієнтами за неоднорідних крайових умов - Сліпчук, А. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Розглядаються нелінійні поперечні коливання одновимірних пружних систем (струна, нитка, дріт) під час перемотування з одного барабана на інший при цьому дріт, перекинутий через натяжний ролик, який допускає переміщення (вібрує). Отримано залежність амплітуди та частоти коливання дроту від кінетичних та фізико-механічних параметрів. Виведено рівняння, яке описує динамічні процеси у зазначених одновимірних системах; запропоновано методику його дослідження. The nonlinear transversal vibrations of the unidimensional resilient systems (string, filament) are examined, during rewinding from one to the drum on the second. Differential equalization which describes dynamic processes in noted unidimensional system is got; offered method of his research. It allows to get dependences for determination of influence physico-mathematical and kinematics descriptions of the system on amplitude of its vibrations.