Вплив державної політики на зайнятість ветеранів війни в Україні - Грень, Ігор Тарасович; Hren, Ihor Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі досліджено вплив державної політики на зайнятість ветеранів війни в умовах повномасштабної збройної агресії та соціально-економічних змін. Актуальність теми обумовлена потребою ефективної інтеграції ветеранів у цивільне життя. Проаналізовано чинну нормативно-правову базу, діяльність центрів зайнятості, програми «Ветеран — до успіху», ініціативи Міністерства у справах ветеранів, громадських організацій та фондів. Значну увагу приділено оцінці ефективності реалізації політики зайнятості на прикладі Львівської області. Об’єкт дослідження — система державної підтримки зайнятості ветеранів війни. Предмет — державні програми, механізми сприяння працевлаштуванню та їх вплив на інтеграцію ветеранів у ринок праці. Мета роботи — оцінити ефективність державної політики у сфері працевлаштування ветеранів та сформувати пропозиції з її вдосконалення з урахуванням міжнародного досвіду. Гіпотеза полягає в тому, що модернізація державної політики через цифровізацію, індивідуальний супровід і мультидисциплінарний підхід сприятиме зростанню рівня зайнятості серед ветеранів. У результаті сформульовано рекомендації для державних органів, місцевого самоврядування та громадських організацій.

This thesis explores Ukraine’s system of social protection for the unemployed, focusing on unemployment insurance benefits as a key state support tool. The study is relevant due to structural unemployment, economic instability, and the war’s impact on internally displaced persons. Job loss poses both financial and psychological challenges, requiring strong public policy responses. The paper analyzes current guarantees for the unemployed, the role of the State Employment Service, and visible and hidden unemployment trends (2022–2024). It draws on modern research, including Ihnatiuk’s and Hapochka’s work on wartime social protection and international comparisons of social insurance models (Bismarckian, Beveridgean, American, Scandinavian). The study focuses on the Lviv Regional Employment Center. The aim is to evaluate the effectiveness of Ukraine’s unemployment support system and develop proposals based on international best practices. The hypothesis states that optimizing public administration and adapting global approaches can enhance the efficiency of unemployment insurance. The research offers recommendations to improve benefit distribution and the employment service’s institutional performance.
The impact of state policy on the employment of war veterans in Ukraine
Keywords: 6.232.00.00; ветерани війни; працевлаштування; державна політика; соціальний захист; адаптація; ринок праці; міжнародний досвід; social protection; unemployment; insurance benefits; public policy; labor market; international models