Гуманізм та його значення у розвитку архітектурних ордерних трактатів періоду Відродження - Предко, О. Б. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2003)
Практична спрямованість італійського гуманізму Відродження полягала у вивченні давніх мов та цитуванні старих літературних пам’яток. Після відкриття та перевидань трактату Вітрувія з’явились трактати з Ордерів основних ренесансних теоретиків Італії. Ордерні традиції наслідували видання в інших країнах Європи, які стали основою для практичної діяльності архітекторів. The practical side of Italian humanism was expressed in learning ancient languages and citing ancient literature artifacts. After Vitruvius’ treatise De Architectura was discovered major Italian theoretics published their treatises about Orders, traditional order concepts were inhered in publications in other European countries and architects used these publications in their practice.