Організування відділення ПР двигунів легкових автомобілів у ФОП «Федечко М.В.», м. Львів - Хирса, Олег Русланович; Khyrsa, Oleh Ruslanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У бакалаврській кваліфікаційній роботі представлено заходи з організації відділення поточного ремонту двигунів легкових автомобілів на базі працюючого підприємства. Описано загальну будову та особливості двигунів внутрішнього згоряння, які використовуються на сучасних автомобілях. Також наведено основні несправності двигунів, що виникають під час експлуатації автомобілів, та їх причини. У другому розділі наведено заходи з організації відділення поточного ремонту двигунів легкових автомобілів на СТО ФОП «Федечко М.В.» у місті Львів. Проаналізовано діяльність підприємства щодо технічного обслуговування та ремонту автомобілів і відзначено перспективність організування відділення поточного ремонту двигунів. Наведено основні методи поточного ремонту двигунів автомобілів, як будуть застосовуватись у відділенні. Виконано розрахунок кількості персоналу відділення та виробничої площі. Для організування робіт у відділенні розроблено схему технологічного процесу виконання поточного ремонту двигунів та підібрано необхідне технологічне обладнання. У графічній частині роботи наведено план відділення з розміщенням технологічного обладнання. Для зниження трудомісткості робіт у відділенні розроблено пристосування. Наведено будову та принцип роботи розробленого гідравлічного крана. Для даного пристосування підібрано матеріали для виготовлення його складальних одиниць та деталей, а основні його складові розраховано на міцність. В графічній частині наведено складальні креслення пристосування та робочі креслення деталей. В роботі наведено основні правила з охорони праці у розроблюваному відділенні. Вказані небезпечні фактори, які виникають під час виконання робіт з поточного ремну двигунів. В економічній частині наведено величину капіталовкладень для організування відділення та розраховано економічну ефективність. Термін окупності капіталовкладень з організування відділення поточного ремонту двигунів складає 2,8 року. Об’єкт дослідження: методика технічного обслуговування та поточного ремонту двигунів легкових автомобілів. Предмет дослідження: методи та засоби поточного ремонту двигунів легкових автомобілів. Мета дослідження: організування відділення поточного ремонту двигунів легкових автомобілів. Розроблення пристосування для підвищення продуктивності праці у відділенні.

The bachelor's qualification work presents measures for organizing a department 5 for the current repair of passenger car engines on the basis of a working enterprise. The general structure and features of internal combustion engines used in modern cars are described. The main engine malfunctions that occur during the operation of cars and their causes are also presented. The second section presents measures for organizing a department for the current repair of passenger car engines at the service station of the entrepreneurship Fedechko M.V. in the city of Lviv. The activities of the enterprise in the field of technical maintenance and repair of cars are analysed and the prospects for organizing a department for the current repair of engines are noted. The main methods of current repair of car engines are presented, as they will be used in the department. The number of department personnel and production area is calculated. To organize work in the department, a technological process diagram for performing current engine repairs has been developed and the necessary technological equipment has been selected. The graphic part of the work presents a plan of the department with the placement of technological equipment. To reduce the labour intensity of work in the department, devices have been developed. The structure and principle of operation of the developed hydraulic crane are given. For this device, materials for the manufacture of its assembly units and parts are selected, and its main components are designed for strength. The graphic part contains assembly drawings of the device and working drawings of parts. The work provides basic rules for labour protection in the department being developed. The dangerous factors that arise during the performance of work on the current engine belt are indicated. The economic part provides the amount of capital investments for organizing the department and calculates the economic efficiency. The payback period for capital investments in organizing the department for current engine repair is 2,8 years. Object of research: methodology of technical maintenance and current repair of passenger car engines. Subject of research: methods and means of current repair of passenger car engines. The purpose of the study: organization of a department of current repair of passenger car engines. Development of a device to increase labour productivity in the department. Key words - internal combustion engine, car, current repairs, technological equipment.
Organization of the department for passenger car engines ongoing repair at the individual entrepreneurship Fedechko M.V., Lviv
Keywords: 6.274.00.00; – двигун внутрішнього згоряння; автомобіль; поточний ремонт; технологічне обладнання