Thermodynamic Properties of 2-Methyl-5-arylfuran-3 Carboxylic Acids Chlorine Derivatives in Organic Solvents - Sobechko, Iryna; Horak, Yuri; Dibrivnyi, Volodymyr; Obushak, Mykola; Goshko, Lubomyr (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Експериментально визначено температурні залежності розчинності 2-метил-5-(2-хлор-5-трифторметил- феніл)-фуран-3-карбонової та 2-метил-5-(2,5-дихлорфеніл)- фуран-3-карбонової кислот в ацетонітрилі, диметилкетоні, ізо-пропанолі та етилацетаті. Розраховані ентальпії плав- лення досліджених речовин та їх ентальпії та ентропії змішування за 298 К. Встановлено рівняння зв’язку концент- рації насиченого розчину з величинами ентальпії і ентропії розчинності за 298 К. Виявлений компенсаційний ефект змішування досліджених кислот зі всіма розчинниками, що містять карбонільну групу.

The temperature dependences of the solubility of 2-methyl-5-(2-chloro-5-trifluoromethylphenyl)-furan- 3-carboxylic acid and 2-methyl-5-(2,5-dichlorophenyl)- furan-3-carboxylic acid in acetonitrile, dimethyl ketone, isopropanol and ethyl acetate have been experimentally determined. The enthalpies of fusion of the investigated substances, as well as their enthalpies and entropies of mixing at 298 K have been calculated. The dependence of the saturated solution concentration on the values of enthalpy and entropy of solubility at 298 K has been determined. The compensating effect of mixing the investigated acids with all solvents containing the carbonyl group has been established.
Термодинамічні властивості розчинів хлорпохідних 2-метил-5-арилфуран-3-карбоксильних кислот в органічних розчинниках
Keywords: ентальпія; ентропія розчинності; змішування і плавлення; 2-метил-5-(2-хлор-5-трифторметил-феніл)-фуран-3-карбонова кислота; 2-метил-5-(2; 5-дихлор-феніл)-фуран-3-карбонова кислота; enthalpy; entropy of solubility; mixing; melting; 2-methyl-5-(2-chloro-5-trifluoromethylphenyl)-furan-3-carboxylic acid; 2-methyl-5-(2; 5-dichlorophenyl)-furan-3-carboxylic acid