Сучасні тенденції розвитку медичного права у системі права України - Жаровська, Ірина; Zharovska, I. (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Автором статті проаналізовано основні сучасні тенденції розвитку медичного права як комплексної галузі права України. Вказано, що медичне право перетворилося на всеосяжну юридичну сферу, яка стосується правових питань, пов’язаних із лікуванням, охороною здоров’я, біоетикою та технологіями наук про життя. З юридичної сторони медичне право не є самостійними юридичними галузями. Воно є міжкомплементарним інститутом, та взаємодіє з такими галузями традиційного права, як цивільне право, адміністративне право, кримінальне право, соціальне право, цивільне та кримінально-процесуальне право. Однак зараз ця тенденція є значно ширшою і вміщує наукові знання не тільки в межах права. Медичне право потребує узгодженої комплексної методології, у тому числі у сфері медицини, етики, соціології, культурології, політології, техніки, біології та економіки. Констатовано, що в іноземній практиці є тенденція до розмежування медичного права і права у сфері охорони здоров’я. У той час як медичне законодавство охоплює сферу нормативноправових актів, що стосуються медичних операцій, операторів галузі, процедур, залучених до медичних операцій, характеристик медичних експертів, які здійснюють медичні операції, а також відносин, що виникли під час виконання медичної діяльності, охорони здоров’я. Законодавство регулює широку сферу діяльності, не тільки медичну, а й процедури, що виконуються, необхідність і необхідність процедури, фахівців, які здійснюють процедуру. В національній практиці питання адміністративного функціонування органів охорони здоров’я також частково охоплюються предметом медичного права. Згруповано основні тенденції розвитку медичного права в Україні: розвиток кримінального медичного права (відповідальність є невід’ємним елементом правореалізаційної діяльності, інакше норми будуть мати декларативний характер і нічого більше. Кримінальне право повинно комплексно взаємодіяти з медичним в контексті створення окремого інституту – кримінального медичного права); узгодження комплексної ідеології у сфері медичного репродуктивного права (розглянуто колізії на прикладі штату Техас та республіки Польщі); акцент на біоетичних принципах; розвиток навчальної дисципліни «Медичне право» в межах юридичної та медичної галузі здобуття освіти.

The author of the article analyzes the main current trends in the development of medical law as a complex branch of Ukrainian law. It is stated that medical law has become a comprehensive legal field that deals with legal issues related to treatment, health care, bioethics and life sciences technology. From the legal point of view, medical law is not an independent branch of law. It is an inter-complementary institution and interacts with such areas of traditional law as civil law, administrative law, criminal law, social law, civil and criminal procedure law. However, now this trend is much broader and includes scientific knowledge not only within the law. Medical law requires a coherent integrated methodology, including in the fields of medicine, ethics, sociology, cultural studies, political science, technology, biology and economics. It is stated that in foreign practice there is a tendency to distinguish between medical law and health law. While medical legislation covers the scope of regulations relating to medical operations, industry operators, procedures involved in medical operations, the characteristics of medical experts who perform medical operations, and the relationships that have arisen in the course of medical activities, health care. I. Legislation regulates a wide range of activities, not only medical, but also the procedures performed, the need and necessity of the procedure, the specialists who perform the procedure. In national practice, the issues of administrative functioning of health care bodies are also partially covered by the subject of medical law. The main trends in the development of medical law in Ukraine are grouped: the development of criminal medical law (responsibility is an integral part of law enforcement activities, otherwise the rules will be declarative and nothing more. Criminal law ; harmonization of complex ideology in the field of medical reproductive law (conflicts on the example of the state of Texas and the Republic of Poland are considered); emphasis on bioethical principles; development of the discipline "Medical Law" within the legal and medical field of education.
Current trends in the development of medical rights in the law system of Ukraine
Keywords: медичне право; тенденції розвитку; біоетика; репродуктивні права; аборт; medical law; development trends; bioethics; reproductive rights; abortion; 340.12(043)