Інформаційна система з проектування та впровадження оптоволоконної мережі - Шитіков, Максим Юрійович; Shytikov, Maksym Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2022)
У даній роботі проведено аналітичний огляд волоконно-оптичних систем передачі. В розділі 1 надано основні поняття про такі системи та їх стан та перспективи досліджень. Також проаналізовано оптичні передавальні та приймальні пристрої та пасивні оптичні мережі. У розділі 2 проведено системний аналіз об'єкта дослідження, включаючи дерево цілей для проектування та впровадження оптоволоконної мережі в житловому масиві с. Кропивщина. Також розроблено 3D модель оптоволоконної мережі та запропоновано ієрархію задач. У розділі 3 виконано вибір та обґрунтування засобів розв'язання задачі, а також надано характеристики обраних програмних засобів. У розділі 4 описано створений програмний засіб, надано інструкцію користувача та проведено аналіз контрольного прикладу. Одержані результати дослідження показують, що волоконно-оптичні системи передачі мають багато переваг у порівнянні з традиційними системами передачі. Аналіз пасивних оптичних мереж показав, що вони є досить ефективними, але їх ефективність залежить від вибору оптичних приймальних та передавальних пристроїв. Дослідження об'єкта дослідження підтверджує, що оптоволоконна мережа в житловому масиві с. Кропивщина є ефективним рішенням для забезпечення високошвидкісного інтернет-зв'язку та інших телекомунікаційних послуг. Розроблена 3D модель оптоволоконної мережі та ієрархія задач допоможуть у проектуванні та впровадженні мережі. Вибір та обґрунтування засобів розв'язання задачі дозволив обрати найбільш ефективні програмні засоби для створення оптоволоконної мережі. Створений програмний засіб дозволяє ефективно керувати оптоволоконною мережею та забезпечує її безперебійну роботу. Інструкція користувача допоможе користувачам використовувати програмний засіб належним чином. Аналіз контрольного прикладу показав ефективність створеного програмного засобу. Отже, проведене дослідження дозволило виявити переваги волоконно-оптичних систем передачі та розробити програмний засіб для ефективного управління оптоволоконною мережею. Результати дослідження можуть бути корисними для використання в телекомунікаційній галузі та інших сферах, де необхідна ефективна передача даних.

In this work, an analytical review of fiber-optic transmission systems is carried out. Chapter 1 provides the basic concepts of such systems and their state and research prospects. Optical transmitting and receiving devices and passive optical networks are also analyzed. In chapter 2, a systematic analysis of the research object was carried out, including a tree of goals for the design and implementation of the fiber optic network in the residential area of the village. Ursula A 3D model of the fiber optic network was also developed and a hierarchy of tasks was proposed. In chapter 3, the selection and justification of the means of solving the problem is carried out, and the characteristics of the selected software tools are also provided. Chapter 4 describes the created software tool, provides a user manual, and analyzes a test case. The research results show that fiber optic transmission systems have many advantages over traditional transmission systems. Analysis of passive optical networks has shown that they are quite effective, but their effectiveness depends on the choice of optical receiving and transmitting devices. The study of the research object confirms that the fiber optic network in the residential area of the village. Kropivshchyna is an effective solution for providing high-speed Internet connection and other telecommunication services. The developed 3D model of the fiber optic network and the hierarchy of tasks will help in the design and implementation of the network. The selection and substantiation of the means of solving the problem made it possible to choose the most effective software tools for creating an optical fiber network. The created software allows you to effectively manage the fiber optic network and ensure its smooth operation. The user guide will help users to use the software properly. Analysis of the control example showed the effectiveness of the created software tool. Therefore, the conducted research made it possible to identify the advantages of fiber-optic transmission systems and develop a software tool for effective management of the fiber-optic network. The results of the study can be useful for use in the telecommunications industry and other areas where efficient data transmission is required.
Information system for designing and implementing a fiber optic network
Keywords: 6.126.00.01; – локальна комп’ютерна мережа; оптоволоконна мережа; Інтернет; послуги. Перелік використаних джерел: 1. Дж. Скотт Хокдал «Аналіз і діагностика комп'ютерних мереж.» - М.: Лорі; 2001 г. - 353 с. 2. Оліфер В. Г.; Оліфер Н. А. Комп'ютерні мережі: принципи; технології; протоколи. - Підручник для ВНЗ; 2004. - 864 с. 3. Террі Джонсон. Модернізація і ремонт мереж. - М.: Діалектика-Вільямс; 2000. - 944 с; - local computer network; fiber optic network; Internet; services. List of used sources: 1. J. Scott Hockdahl "Analysis and diagnostics of computer networks." - M.: Lori; 2001 - 353 p. 2. Olifer V. G.; Olifer N. A. Computer networks: principles; technologies; protocols. - Textbook for universities; 2004. - 864 p. 3. Terry Johnson. Modernization and repair of networks. - M.: Dialectics-Williams; 2000. - 944 p