Умови застосування примусових заходів медичного характеру - Гумін, Олексій; Humin, Oleksii (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Умови застосування примусових заходів медичного характеру є важливою темою, яка потребує ретельного вивчення та розуміння, особливо у контексті прав людини та медичної етики. Ухвалення рішень про застосування таких заходів має ґрунтуватися на конкретних обставинах і забезпечувати баланс між потребами індивіда та інтересами громадського здоров’я. Практика застосування примусових заходів медичного характеру визначається законодавством кожної країни та міжнародними нормами. Зазвичай вони дозволяються лише у разі невідкладної загрози життю або здоров’ю людини або інших осіб, коли індивід не може власноруч прийняти обґрунтоване та свідоме рішення про лікування через психічну хворобу або інші обставини. Водночас застосування примусових заходів медичного характеру має бути обмеженим за часом і максимально ефективним для досягнення мети – гарантування безпеки та забезпечення добробуту індивіда. Крім того, воно має супроводжуватися відповідними гарантіями прав людини, такими як право на інформацію, консультації та правовий захист. Ця стаття присвячена аналізу умов, за яких можуть застосовуватися примусові заходи медичного характеру. Зокрема, вона розглядає етичні, юридичні та практичні аспекти цього питання, враховуючи права та інтереси пацієнтів, а також можливі наслідки для їхнього здоров’я та добробуту. Стаття містить огляд відповідних міжнародних та національних законодавчих актів, судову практику та рекомендації професійних медичних організацій щодо застосування примусових заходів медичного характеру. Також досліджуються сучасні підходи до цього питання та можливі способи його вирішення в межах етичних та правових норм. Автор статті надає обґрунтовані рекомендації щодо вдосконалення законодавства та практики застосування примусових заходів медичного характеру з метою забезпечення максимального захисту прав та гідного ставлення до пацієнтів у медичних установах.

The conditions for applying compulsory medical measures are an important topic that requires careful study and understanding, especially in the context of human rights and medical ethics. Decision making on the application of such measures should be based on specific circumstances and strike a balance between the needs of the individual and the interests of public health. The practice of applying compulsory medical measures is determined by the legislation of each country and international standards. As a rule, they are allowed only in cases of an urgent threat to the life or health of a person or other persons, when an individual cannot make an informed and conscious decision about treatment due to mental illness or other circumstances. At the same time, the use of compulsory medical measures should be limited in time and as effective as possible to achieve the goal of ensuring the safety and well-being of the individual. In addition, it should be accompanied by appropriate human rights guarantees, such as the right to information, consultation and legal protection. This article analyzes the conditions under which coercive medical measures may be applied. In particular, it examines the ethical, legal and practical aspects of this issue, taking into account the rights and interests of patients, as well as the possible consequences for their health and well-being. The article includes a review of relevant international and national legislation, case law and recommendations of professional medical organizations on the use of compulsory medical measures. The author also examines modern approaches to this issue and possible ways to resolve it within the framework of ethical and legal norms. The author of the article provides substantiated recommendations for improving the legislation and practice of applying compulsory medical measures in order to ensure maximum protection of rights and decent treatment of patients in medical institutions.
Conditions for the application of compulsory medical measures
Keywords: примусові заходи; медичний характер; етика; законодавство; пацієнт; медичний персонал; coercive measures; medical nature; ethics; legislation; patient; medical personnel; 343.9