Мотиваційний діалог як інструмент управління в сучасних установах соціальної сфери - Притула, Віталій Ігорович; Prytula, Vitalii Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
У сучасному світі мотивація праці за допомогою мотиваційного діалогу визнається одним із ключових факторів, ефективне використання якого може сприяти вирішенню ключових проблем установ соціальної сфери. Поняття підвищення ефективності праці та її мотивація в теорії і на практиці є глибоко взаємопов'язаними. У даній роботі мотивація розглядається як процес стимулювання персоналу для досягнення високої ефективності у діяльності, розвитку бажання до професійної самореалізації. Вона виступає як необхідний фактор для успішного виконання завдань та досягнення поставлених особистих та робочих цілей. У магістерській роботі здійснено дослідження мотивації праці соціальних працівників і способів її стимулювання через мотиваційний діалог та розвиток емоційного інтелекту. Зокрема, всебічно досліджено сучасні реалії та зарубіжний досвід і виявлено чинники та форми трудової мотивації соціальних працівників. Також розкрито роль матеріального та нематеріального заохочення до праці та запропоновано систему впровадження мотиваційної політики на основі розвитку емоційного інтелекту як працівників так і керівників соціальних установ. Наостанок проаналізовано проблематику мотивації у Територіальному центрі надання соціальних послуг та виявлено її безпосередній вплив на ефективність та продуктивність праці соціальних працівників. Загальна мета - на основі аналізу наукових джерел та оцінки мотиваційного діалогу в конкретній організації визначити, в яких напрямках він впливає на ефективність управління та надання соціальних послуг, а розвиток емоційного інтелекту впливає на якість мотиваційного діалогу в цьому контексті. Ця мета передбачає вирішення таких конкретних завдань: огляд наукових джерел, що стосуються мотиваційного діалогу, ролі емоційного інтелекту в управлінні, а також аспектів управління в соціальній сфері; дослідження практичних прикладів та кейсів використання мотиваційного діалогу в різних установах соціальної сфери; оцінка, як мотиваційний діалог впливає на мотивацію співробітників та їх робочу продуктивність у соціальних установах; досліддження, як розвиток емоційного інтелекту в керівників та співробітників впливає на якість мотиваційного діалогу та його результативність; на основі результатів дослідження розробити рекомендації та сформувати висновки для керівників та установ соціальної сфери з метою покращення мотиваційного діалогу та ефективності управління. Об'єкт дослідження - мотиваційний діалог як інструмент управління в сучасних установах соціальної сфери. Предмет дослідження - вплив мотиваційного діалогу на ефективність управління та надання соціальних послуг у сучасних установах соціальної сфери, а також взаємозв'язок з розвитком емоційного інтелекту в контексті цих установ. Гіпотеза дослідження: Ефективний мотиваційний діалог в установах соціальної сфери позитивно впливає на мотивацію співробітників та робочу продуктивність, сприяючи досягненню цілей та поліпшенню якості соціальних послуг, а розвиток емоційного інтелекту в керівників та співробітників підвищує якість мотиваційного діалогу та сприяє зміцненню відносин в установах соціальної сфери.

In the contemporary world, work motivation through motivational dialogue is recognized as a key factor, the effective utilization of which can contribute to addressing crucial issues within social institutions. The concepts of improving work efficiency and its motivation are deeply interconnected in both theory and practice. In this master`s, motivation is examined as a process of stimulating personnel to achieve high efficiency in their activities and fostering a desire for professional self-realization. It serves as an essential factor for the successful accomplishment of tasks and the attainment of both personal and professional goals. The master's thesis undertakes an exploration of the work motivation of social workers and the methods of stimulating it through motivational dialogue and the development of emotional intelligence. Specifically, the study comprehensively examines contemporary realities and international experiences, identifying factors and forms of work motivation for social workers. Additionally, it delves into the role of both material and non-material incentives for work, proposing a system for implementing motivational policies based on the development of emotional intelligence for both employees and managers in social institutions. Finally, it analyzes the challenges related to motivation within the Territorial Center for the Provision of Social Services, uncovering its direct impact on the efficiency and productivity of social workers. The purpose is to determine, based on the analysis of scientific sources and an assessment of motivational dialogue in a specific organization, the directions in which it influences the effectiveness of management and the provision of social services. Furthermore, the objective is to examine how the development of emotional intelligence impacts the quality of motivational dialogue in this context. To achieve this goal, the following objectives will be addressed: Conduct a literature review on scientific sources related to motivational dialogue, the role of emotional intelligence in management, and aspects of management in the social sphere. Investigate practical examples and case studies of using motivational dialogue in various social institutions. Evaluate how motivational dialogue affects the motivation and work productivity of employees in social institutions. Examine how the development of emotional intelligence in leaders and staff influences the quality and effectiveness of motivational dialogue. Based on the research findings, develop recommendations and draw conclusions for managers and institutions in the social sphere to enhance motivational dialogue and improve management efficiency. The object motivational dialogue as a management tool in contemporary social institutions. The subject the impact of motivational dialogue on the effectiveness of management and the provision of social services in modern social institutions, as well as its correlation with the development of emotional intelligence within the context of these institutions. Hypothesis of the study: effective motivational dialogue in social institutions positively influences employee motivation and work productivity, contributing to the achievement of goals and the enhancement of the quality of social services. Additionally, the development of emotional intelligence in leaders and staff improves the quality of motivational dialogue and fosters stronger relationships within social institutions.
Motivational dialogue as a management tool in modern institutions of the social sphere
Keywords: 8.232.00.01; мотиваційний діалог; мотивація; ефективність праці; емоційний інтелект; методи мотивації; системи мотивації; motivational dialogue; motivation; work efficiency; emotional intelligence; motivation methods; motivation systems