Реконструкція кайнозойських полів напружень у флішових комплексах долини ріки Опір (Скибовий покрив, Українські Карпати) - Віхоть, Ю. М.; Бубняк, І. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Реконструйовано різновікові поля палеонапружень та деформаційні режими у флішових комплексах долини ріки Опір. Поля напружень визначені за вивченням крихких і напівкрихких тектонічних мезоструктур з використанням комплексного структурно-парагенетичного та кінематичного методів. Дослідження понад 4 000 різних типів тріщин у 41-й точці спостережень та інших мезоструктур (дзеркал ковзання) виконано у відслоненнях шести скиб Скибового покриву (Орівська, Сколівська, Парашки, Зелем’янки, Рожанки, Славська), за винятком Берегової та Мальманстальської. Поля напружень розставлені у хронологічному порядку узгоджено з важливими тектонічними етапами еволюції орогену, відносним віком головних деформаційних подій, відносним віком досліджених мезоструктур. Тектонічні режими та виділені деформаційні фази відображають напружено-деформований стан і геодинаміку району досліджень упродовж кайнозойського часу. Параметри та орієнтація осей полів палеонапружень показують зміни осі максимального стиску σ 1 від олігоцену до міоцену. Реконструированы разновозрастные поля палеонапряжений и деформационные режимы во флишовых комплексах долины реки Опор. Поля напряжений определены по изучению хрупких и полухрупких тектонических мезоструктур с использованием комплексного структурно-парагенетического и кинематического методов. Анализ более чем 4 000 различных типов трещин у 41-й точке наблюдений и других мезоструктур (зеркал скольжения) выполнен в обнажениях шести скиб Скибового покрова (Оривская, Сколевская, Парашки, Зелемянки, Рожанки, Славская), за исключением Береговой и Мальманстальской. Поля напряжений расставлены в хронологическом порядке согласованно с главными тектоническими этапами эволюции орогена, относительным возрастом главных деформационных событий, относительным возрастом исследованных мезоструктур. Тектонические режимы и выделенные деформационные фазы отражают напряженно-деформированное состояние и геодинамику района исследований на протяжении кайнозойского времени. Параметры и ориентация осей полей палеонапряжений показывают изменения оси максимального сжатия σ1 от олигоцена до миоцена. The paleostress fields of different ages and deformation regimes in the flysch complex of the Opir River Valley have been reconstructed. Stress fields determined by investigation of the brittle and semi brittle tectonic mesostructures by using complex of structural-paragenetic and kinematic methods. Analysis more than 4 000 joints of different types in 41 observation points and other mesostructures (slickensides) was made in outcrops of six thrusts of Skyba nappe (Orivska, Skolivska, Parash ka, Zelemyanky, Rozhanka, Slavska) except the Beregova and Malmanstanska ones. Paleostress fields are placed in chronological order according to the main phases of tectonic evolution of the orogen, the relative age of main deformation events and the relative age of the studied mesostructures. Tectonic regimes and separated deformation phases show the stress and strain state and geodynamics of the study area during the Cenozoic time. Parameters and orientation of axes of paleostress fields show the changes of maximum compression axis σ 1 from Oligocene to Miocene.
Реконструкция кайнозойских полей напряжений во флишовых комплексах долины реки Опор (Скибовый покров, Украинские Карпаты)
Reconstruction of cenozoic paleostress fields in the flysch complex of the Opir river valley (Skyba nappe, Ukrainian Carpathians)
Keywords: тріщина; дзеркало ковзання; поле палеонапружень; деформаційна фаза; тектонічний режим; Скибовий покрив; Українські Карпати; трещина; зеркало скольжения; поле палеонапряжений; деформационная фаза; тектонический режим; Скибовый покров; Украинские Карпаты; joint; slickenside; paleostress field; defo rmation phase; tectonic regime; Skyba nappe; Ukrainian Carpathians