Особливості журналістської діяльності блогера - Демчишин, Вероніка Василівна; Demchyshyn, Veronika Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є блогерська діяльність як сучасне інформаційне явище. Предмет дослідження – журналістські аспекти блогерської діяльності, зокрема її жанрові характеристики, етичні засади та вплив на інформаційний простір. Метою кваліфікаційної роботи є визначення специфіки журналістської діяльності блогерів, аналізі їхнього впливу на інформаційний простір У результаті дослідження з’ясовано поняття та журналістську сутність блогерства, визначено жанрові особливості контенту блогерів, проаналізовано взаємодію блогерів із традиційними засобами масової інформації, досліджено інструменти й платформи для створення блогів, вивчено методи залучення та утримання аудиторії, охарактеризовано етичні засади блогерської діяльності, оцінено вплив блогерів на формування суспільної думки, а також сформульовано практичні рекомендації щодо вдосконалення діяльності блогерів у межах журналістської практики.

The object of the research is blogging activity as a modern informational phenomenon. The subject of the research is the journalistic aspects of blogging, in particular its genre characteristics, ethical principles, and influence on the information space. As a result of the research, the concept and journalistic essence of blogging were clarified, the genre-specific features of bloggers' content were identified, the interaction between bloggers and traditional mass media was analyzed, the tools and platforms for creating blogs were examined, methods of attracting and retaining an audience were studied, the ethical principles of blogging activity were characterized, the influence of bloggers on the formation of public opinion was assessed, and practical recommendations for improving bloggers' activity within the framework of journalistic practice were formulated.
The specific features of a blogger's journalistic activity
Keywords: 6.061.00.00; блогерська діяльність; журналістика; медіа; інформаційний простір; етика блогера. Перелік використаних джерел: 1. Гуляк К. Блогерство як елемент сучасної інформаційної індустрії / Гуляк К; Опар Н // International Scientific and Practical Conference; Manchester; 2023. – С. 49–51. 2. Пиголенко І. В. Роль блогерства у формуванні інформаційного простору в сучасному українському соціумі / Пиголенко І. В. // Соціальні технології: актуальні проблеми теорії та практики. - 2022. - № 95. -С. 27-35. 3. Почепцов Г. Г. Токсичний інфопростір. Як зберегти ясність мислення і свободу дії / Почепцов Г. Г. – Харків : Віват; 2022. – 384 с. 4. Стеблина Н. Етика у сфері соціальних комунікацій : навч. посіб. / Стеблина Н. – Львів; 2014. – 227 с. 5. Ярощук С. Вплив інфлюенсерів на формування суспільної думки. URL: https://ur.knute.edu.ua/server/api/core/bitstreams/47094e8b-0e1f-438a-8b32 96df6f3594a6/content (дата звернення: 15.04.2025); blogging activity; Journalism; media; information space; blogger ethics