Благоустрій території школи-гімназії у с.Тухля - Колтун, Ростислав Олександрович; Koltun, Rostyslav Oleksandrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломна робота присвячена проєктуванню благоустрою території школи-гімназії села Тухля, що розташоване у Стрийському районі Львівської області. Актуальність теми зумовлена потребою створення сучасного, комфортного, функціонального та інклюзивного освітнього простору, який відповідає принципам сталого розвитку, вимогам безпеки та соціокультурним особливостям регіону. У роботі здійснено комплексне аналітичне дослідження існуючого стану об’єкта, охарактеризовано архітектурно-планувальну структуру, виконано порівняльний аналіз вітчизняних і закордонних аналогів, а також вивчено потреби користувачів шкільного простору. На основі зібраних даних сформульовано проєктні рішення з благоустрою, що охоплюють функціональне зонування території, архітектурно-просторову організацію, ландшафтний дизайн, систему зовнішнього освітлення та добір малих архітектурних форм. Проєкт передбачає збереження природного карпатського середовища та культурної ідентичності села, використання екологічних матеріалів, адаптованих до місцевих кліматичних умов, забезпечення безбар’єрного доступу для всіх груп користувачів. Особливу увагу приділено естетичній складовій, що сприяє формуванню сприятливого емоційного клімату у шкільному середовищі. У рамках роботи розроблено економічне обґрунтування реалізації благоустрою, складено орієнтовний кошторис витрат та запропоновано джерела можливого фінансування. Дипломний проєкт демонструє інтеграцію принципів урбаністики, еко дизайну та інклюзивної освіти у створенні багатофункціонального освітнього простору, що сприяє соціальній згуртованості та гармонійному розвитку дитини в умовах сільської місцевості.

The thesis project is dedicated to the landscape improvement and architectural redesign of the school-gymnasium territory in the village of Tukhlia, located in Stryi district, Lviv region. The relevance of the topic lies in the urgent need to create a modern, comfortable, functional, and inclusive educational space that aligns with the principles of sustainable development, safety standards, and the cultural identity of the region. This work includes a comprehensive analytical study of the current condition of the site, a description of the architectural and spatial structure, a comparative analysis of domestic and international best practices, and an assessment of user needs in the school environment. Based on the research, a set of project solutions was developed, encompassing functional zoning, spatial organization, landscape design, outdoor lighting systems, and the selection of small architectural forms. The proposed design ensures the preservation of the Carpathian natural landscape and local cultural heritage, the use of ecological and climate-adapted materials, and full accessibility for all user groups. Particular attention is paid to the aesthetic aspect of the project, which contributes to a positive emotional atmosphere within the educational environment. The project also includes an economic feasibility study, with an indicative cost estimate and potential sources of funding. This diploma project demonstrates how principles of urban design, eco-friendly planning, and inclusive education can be integrated to create a multifunctional school environment that fosters social cohesion and supports the holistic development of children in a rural context.
Landscaping of the school-gymnasium territory in Tukhlya village
Keywords: 6.022.03.03; благоустрій; дизайн предметно-просторового середовища шкільний простір; ландшафтний дизайн; інклюзивність; сталий розвиток; екологічність; сільська місцевість; гірський ландшафт; освітнє середовище; landscaping; school environment; landscape design; inclusiveness; sustainable development; ecology; rural area; mountainous landscape; educational space