Нормативно-правові передумови формування колівінгів в Україні - Гнат, Галина; Олійник, Василь; Hnat, Halyna; Oliynyk, Vasyl (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Колівінги як інноваційний формат житлової нерухомості стрімко набувають популярності в Україні та у світі. Ця концепція, що поєднує спільне проживання із можливістю обміну соціальним та професійним досвідом, стала відповіддю на сучасні виклики урбанізації, мобільності та економічної ефективності. Мета статті – дослідити вплив формування нормативно-правової бази, зокрема державних будівельних норм, на розвиток та реалізацію концепцій спільного проживання в Україні. Незважаючи на світовий досвід і позитивні приклади функціонування колівінгів у різних країнах, в Україні досі не сформована чітка правова база для їх регулювання. Сучасне законодавство не враховує специфіку спільного проживання, що спричиняє правову невизначеність і ускладнює процеси оренди та управління такими об’єктами. У цій статті розглянуто основні нормативно-правові акти, які впливають на формування колівінгів в Україні, а також міжнародний досвід регулювання цього житлового формату. У статті проаналізовано проблему відсутності нормативного регулювання спільного користування загальними зонами у колівінгах в Україні. Невизначеність у Державних будівельних нормах щодо вимог до таких зон створює низку викликів для мешканців, забудовників та органів регулювання. Основними наслідками цієї проблеми є низький рівень комфорту й безпеки, санітарні та побутові ускладнення, а також потенційні конфлікти між мешканцями. Крім того, відсутність чітких стандартів ускладнює легалізацію і розвиток цього типу житла, відлякуючи інвесторів. У статті підкреслено необхідність розроблення нових будівельних норм або адаптації чинних до специфіки колівінгів. Це сприятиме поліпшенню якості життя мешканців, підвищенню безпечності та популяризації сучасних форматів житла в Україні. Запровадження чіткого регулювання також стимулювало б інвестиції та розвиток ринку нерухомості.

Co-living, as an innovative format of residential real estate, is rapidly gaining popularity in Ukraine and around the world. This concept, which combines communal living with the opportunity for social and professional exchange, has become a response to modern challenges of urbanization, mobility, and economic efficiency. The purpose of this article is to investigate the impact of forming a regulatory and legal framework, particularly state building codes, on the development and implementation of co-living concepts in Ukraine. Despite global experience and positive examples of co-living functioning in various countries, Ukraine still lacks a clear legal framework for their regulation. Current legislation does not take into account the specifics of communal living, creating legal uncertainty and complicating the processes of renting and managing such properties. This article examines the main regulatory acts that influence the formation of co-living spaces in Ukraine and compares them with international regulatory experiences. The article addresses the issue of the absence of regulatory frameworks for shared use of common areas in co-living spaces in Ukraine. The uncertainty in state building codes regarding requirements for such areas creates a number of challenges for residents, developers, and regulatory bodies. The main consequences of this issue include low levels of comfort and safety, sanitary and domestic complications, as well as potential conflicts among residents. Furthermore, the lack of clear standards complicates the legalization and development of this type of housing, deterring investors. The article emphasizes the need for developing new building codes or adapting existing ones to the specifics of co-living spaces. This would contribute to improving residents' quality of life, ensuring their safety, and promoting modern housing formats in Ukraine. The introduction of clear regulations would also stimulate investment and market development in real estate.
Regulatory and legal prerequisites for the formation of colivings in Ukraine
Keywords: спільне проживання; житлові кімнати; кімнати загального користування; колівінг; законодавство; гнучкі умови проживання; будівельні норми; житловий фонд; shared living; living rooms; common rooms; co-living; legislation; flexible living conditions; building codes; housing stock; 728; 332.8