Електропостачальна система житлового комплексу підвищеної поверховості - Калінка, Станіслав Олександрович; Kalinka, Stanislav Oleksandrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У результаті досліджень електропостачальної системи житлового комплексу підвищеної поверховості я провів попередньо аналіз вхідних даних, генерального плану об’єкту, його географічного розташування та кліматичних умов. Визначив категорію надійності будівель споживачів згідно[1]. Провів розрахунки навантаження для всіх будівель на плані об’єкту включно з освітленням району розташування ЖК, обчислив навантаження об’єкту на систему електропостачання міста. Визначив категорії надійності для всіх споживачів житлового комплексу. Це все я розрахував згідно з методикою [3]. Провів техніко-економічне обґрунтування для двох можливих варіантів живлення об’єкту. Обрав найбільш раціональне розташування КТП в межах ЖК, розрахував їх навантаження. Розрахував струми КЗ в різних точках системи[4], розрахував втрати напруги в максимальному, мінімальному та післяаварійному режимі роботи електропостачальної системи і підібрав потрібне положення ПБЗ для КТП[3]. Також обчислив необхідну потужність компенсувальних установок для компенсації реактивної потужності. Провів вибір комутаційних апаратів. Для безпечної експлуатації системи об’єкт, провів аналіз нормативних документів з охорони праці та більш детально розглянув питання щодо засобів безпеки електроустановок за аварійних режимів роботи системи[5].

In the course of the research, an analysis was conducted of the initial data, the site’s master plan, geographical location, and climatic conditions. The reliability categories of the consumers were determined in accordance with regulatory documents [1]. Load calculations were performed for all buildings, including street lighting in the residential area. The impact of the complex's load on the city’s power system was assessed. Calculations were performed following the methodology described in [3]. A technical and economic comparison of two possible supply schemes was carried out. Optimal placement of transformer substations (TS) within the complex was selected, and their loads were calculated. Short-circuit currents were determined at various points in the network [4]. Voltage drops were calculated under maximum, minimum, and post-fault conditions, and the appropriate tap setting of the on-load tap changer (OLTC) for the transformer was selected [3]. The required power of compensation units for reactive power compensation was also determined, and switching devices were selected. To ensure safe operation of the system, an analysis of occupational safety regulations was conducted, with special attention to safety measures for electrical installations during emergency conditions [5].
Power supply system of a high-rise residential complex
Keywords: 6.141.00.00; - житловий комплекс; система електропостачання; навантаження; паркінг; будівлі; об’єкт; residential complex; power supply system; electrical load; parking; buildings; object