Закономірності зміни функціонального стану водія вантажного автомобіля під час перевезення небезпечних вантажів - Гейзеровський, Віталій Володимирович; Heizerovskyi, Vitalii Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах інтенсивного розвитку транспортної інфраструктури дослідження чинника людини в системі «водій – автомобіль – дорога – середовище» набуває особливої наукової та практичної актуальності. При цьому, людський чинник є одним із визначальних елементів у забезпеченні ефективності та безпеки функціонування транспортної галузі. Незважаючи на впровадження високотехнологічних систем допомоги водієві, саме людина залишається головною ланкою у прийнятті рішень [1]. Це має не аби яке значення у критичних ситуаціях. Вивчення психофізіологічних характеристик операторів транспортних засобів, зокрема водіїв вантажного транспорту, дозволяє виявити причини помилок, пов’язаних із втомою, стресом, сенсорним перевантаженням або зниженням когнітивної працездатності. Особливу увагу заслуговує дослідження тривалого впливу монотонного водіння, нічного режиму праці та порушень сну, що істотно знижують адаптаційні можливості організму водія [2, 3]. Функціональний стан водія вантажного автомобіля розглядається як сукупність динамічних фізіологічних та психічних показників, що визначають його здатність до адекватного реагування на змінні умови дорожньої ситуації. Наукові дослідження свідчать, що зниження рівня уваги, уповільнення психомоторних реакцій та порушення сну є безпосередніми детермінантами дорожньо-транспортних пригод. За статистичними даними, до 90% аварій прямо чи опосередковано пов’язані з людським чинником, при цьому втома водія залишається одним із найпоширеніших тригерів аварійних подій [4]. Об’єкт дослідження – перевезення вантажів автомобільними дорогами. Предмет дослідження – зміна величини індексу напруження водія під час перевезення вантажів з різними параметрами та характеристиками. Мета дослідження – виявити закономірності та динаміку зміни функціонального стану водія вантажного автомобіля під час перевезення небезпечних та генеральних вантажів. За результатами досліджень виявлено суттєву різницю у зміні індексу напруження водіїв під час управління автомобілями які перевозили генеральні та небезпечні вантажі. На основі математичного опрацювання результатів дослідження, встановлено математичні та графічні залежності впливу видів вантажів на функціональний стан водіїв. Розроблено рекомендації щодо планування графіків роботи та відпочинку водіїв.

In the current conditions of intensive transport infrastructure development, studying the human factor in the system "driver - car - road - environment" is of particular scientific and practical relevance. At the same time, the human factor is one of the determining elements in ensuring the efficiency and safety of the transport industry. Despite the implementation of high-tech driver assistance systems, it is humans who remain the main element in decision-making [1]. This is of great importance in critical situations. The study of the psychophysiological characteristics of vehicle operators, particularly truck drivers, allows us to identify the causes of errors associated with fatigue, stress, sensory overload, or reduced cognitive performance. Particularly noteworthy is the study of the long-term effects of monotonous driving, night work, and sleep disorders, which significantly reduce the adaptive capacity of the driver's body [2, 3]. The functional state of a truck driver is considered to be a set of dynamic physiological and mental indicators that determine their ability to adequately respond to changing road conditions. Scientific studies show that reduced attention, slower psychomotor reactions, and sleep disturbances directly determine road accidents. According to statistics, up to 90% of accidents are directly or indirectly related to the human factor, while driver fatigue remains one of the most common triggers of accidents [4]. The object of research is the transportation of goods by road. The subject of research is a change in the value of the driver's stress index during the transportation of goods with different parameters and characteristics. The purpose of the research is to identify patterns and dynamics of changes in the functional state of a truck driver during the transportation of dangerous and general cargo. The study showed a significant difference in the driver's stress index change while transporting general and dangerous goods. Based on the mathematical processing of the research results, mathematical and graphical dependencies of the cargo types` impact on the drivers` functional state were established. Recommendations for planning drivers' work and rest schedules have been developed.
The patterns of changes in the truck driver`s functional state during the transportation of dangerous goods
Keywords: 3.275.03.04; – вантаж; вантажний автомобіль; водій; функціональний стан; індекс напруження; небезпечні вантажі; – cargo; freight vehicle; driver; functional state; stress index; dangerous goods