The role of modern management technologies in ensuring competitiveness of the enterprise - Подра, О. П.; Петришин, Н. Я.; Podra, O. P.; Petryshyn, N. Ya. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Розглянуто роль сучасних управлінських технологій у забезпеченні конкурентоспроможності підприємства. Здійснено ґрунтовне дослідження теоретичних положень і підходів до визначення управлінської технології та чинників, що впливають на успішність її реалізації. Узагальнено класифікацію інноваційних управлінських рішень, до складу якої зараховано впровадження, тренінг або підготовку кадрів, консалтинг, трансферт та інжиніринг, аудит. Встановлено, що використання інноваційних технологій в управлінні приводить до підвищення продуктивності та гнучкості підприємства; скорочення тривалості виробничого циклу та/або підвищення швидкості надання послуг; поліпшення якості товарів та послуг, що надаються; розширення присутності на ринку. Визначено, що інноваційні технології управління охоплюють: систему управління взаємовідносинами з клієнтами; бенчмаркінг; аудит залучення персоналу; стратегічне планування та стратегічне управління; аутсорсинг; збалансовану систему показників тощо. Досліджено особливості використання технології ризик-менеджменту в діяльності підприємств в умовах здійснення зовнішньоекономічних операцій. Технологія ризик-менеджменту – це технологія управління ризиками, що виникають в процесі здійснення господарської діяльності підприємства. Основний результат застосування технології ризик-менеджменту полягає у зниженні можливого впливу і мінімізації ступеня ризику до нижньої межі. Запропоновано послідовне здійснення основних операцій з управління ризиками, яке спрямоване на визначення сутності ризиків, з’ясування того, з чим вони пов’язані, як вони проявляються; виявлення, аналіз та оцінювання ступеня ризику; виявлення загрозливих наслідків ризику; моніторинг ризиків; забезпечення управлінських комунікацій для управління ризиками. З метою оптимізації ризику доречно використовувати різноманітні комбінації методів управління ризиками. Водночас потрібно зауважити, що ключовим критерієм вибору повинно бути оптимальне співвідношення між допустимим рівнем ризику та обсягом витрат, які пов’язані із запобіганням ризику, тобто необхідно вміти віднайти баланс між очікуваною вигодою та загрозою збитків/втрат.

The article is devoted to the study of modern management technologies in ensuring the competitiveness of the enterprise. A thorough study of theoretical positions and approaches to determining the technology and factors influencing the success of its implementation was conducted. The classification of innovative management decisions is generalized, which includes implementation, training, consulting, transfer and engineering, audit. It is established that the use of innovative technologies in management leads to increased productivity and flexibility of the enterprise; reducing the duration of the production cycle and / or increasing the speed of service provision; improving the quality of goods and services provided; expanding market presence. Peculiarities of using risk management technology in the economic activity of enterprises in the conditions of foreign economic operations are investigated.
Роль сучасних управлінських технологій у забезпеченні конкурентоспроможності підприємства
Keywords: управлінська технологія; ризик-менеджмент; підприємство; комунікації; ефективність; management technology; risk management; enterprise; communications; efficiency; 330.131.7; 658