Bioindication and biotesting methods application for water quality assessment - Shved, O. M. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Досліджено екологічний стан природних водних об’єктів на основі аналізу якісного та кількісного складу біоіндикаторних організмів. Апробовано методики відбору проб та проведено лабораторні дослідження біологічного матеріалу, відібраного з природних екосистем. Досліджено такі біологічні об’єкти: перифітон, що розвивається на скелястій та кам’яній поверхні узбережжя водойм, водорості та організми, що належать до мейофауни (Nematoda, Harpacticoida, Cladocera, Rotifera), а також макробентосні прісноводні річкові організми. Визначено головні впливи та залежності поширення організмів. In this article the environmental monitoring of the natural water bodies based on qualitative and quantitative analysis of bioindicative organisms were conducted. Approbation of the sampling methods, techniques and laboratory analysis of biological objects from natural ecosystems were carried out. The next biological objects have been analyzed: periphyton from rocky and stony coasts, algae and meiofaunal organisms (Nematoda, Harpacticoida, Cladocera, Rotifera), and macrobenthos freshwater river-living organisms. Main influences and distribution dependences were found.
Keywords: моніторинг довкілля; водні об’єкти; біоіндикація; мейофауна; перифітон; environmental monitoring; water bodies; bioindication; meiofauna; periphython