Контроль якості у виробництві автомобільних подушок безпеки - Ковалишин, Владислав Федорович; Kovalyshyn, Vladyslav Fedorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломна робота присвячена дослідженню системи контролю якості у виробництві автомобільних подушок безпеки як одного з ключових елементів пасивної безпеки транспортних засобів. У роботі проаналізовано вимоги до якості подушок безпеки відповідно до міжнародних та національних стандартів, розглянуто їхню конструкцію, принцип дії та основні параметри, що впливають на ефективність спрацювання. Окрему увагу приділено всім етапам виробничого процесу: від контролю вхідної сировини до тестування готової продукції. Описано методи контролю якості, включаючи візуальні, фізико-механічні, автоматизовані та руйнівні випробування (краш-тести, тести на тиск, швидкість розгортання тощо). Проаналізовано типові дефекти подушок безпеки, їх причини та шляхи усунення, а також розглянуто сучасні підходи до вдосконалення якості продукції. Практична частина роботи базується на дослідженні діяльності українського підприємства Prof Airbag. Проведено аналіз існуючої системи контролю якості на виробництві та надано рекомендації щодо її оптимізації, зокрема шляхом впровадження інноваційних засобів контролю та автоматизації процесів. Результати дипломної роботи можуть бути використані для покращення системи управління якістю на підприємствах автомобільної галузі, що спеціалізуються на виробництві засобів пасивної безпеки.

This thesis is devoted to the study of quality control systems in the production of automotive airbags, which are among the key components of vehicle passive safety. The paper analyzes the quality requirements for airbags in accordance with international and national standards, and examines their design, operating principle, and the main parameters that affect deployment efficiency. Special attention is given to all stages of the production process: from the control of incoming raw materials to the testing of finished products. Various quality control methods are described, including visual inspection, physical and mechanical testing, automated systems, and destructive testing (crash tests, pressure tests, deployment speed analysis, etc.). Typical airbag defects, their causes, and possible solutions are analyzed, along with modern approaches to improving product quality. The practical part of the thesis is based on a case study of the Ukrainian manufacturing company Prof Airbag. An analysis of the current quality control system at the enterprise is presented, followed by recommendations for its optimization, including the implementation of innovative control tools and process automation. The results of this thesis can be applied to improve quality management systems at enterprises in the automotive industry that specialize in the production of passive safety components.
Quality control in the production of automotive airbags
Keywords: 6.152.00.00