Розрахункова модель виробництва адаптогенного засобу на основі екдистероїдів, одержаних зі суспензійної культури Serratula Coronata L - Сидоров, Ю .І (My University, 2006)
Для визначення основних техніко-економічних показників розроблена модель виробництва адаптогенного засобу на основі екдистероїдів, одержаних з суспензійної культури серпухи вінценосної (Serratula coronata L.) потужністю 100 кг діючої субстанції за рік. Технологія виробництва заснована на традиційній технології ізоляції клітин, їхнього культивування в біореакторах з подальшою екстракцією діючої субстанції і виготовлення на її основі блістерів з таблетками. При ставці дисконту 20 % та індексі прибутковості 1,2 рівень рентабельності виробництва повинен бути не меншим за 267,6 %, що змушує встановлювати відпускну ціну продукту до рівня цін відомих адаптогенів. Це зводить нанівець переваги біотехнологічного способу вирощування суспензійної культури ізольованих клітин Serratula coronata L. With the purpose of definition of the basic techical and economic parameters the model of manufacture аdaptogen of a means on a basis ecdysteroids, received from suspens of culture Serratula coronata L. capacity of 100 kgs of working substation for one year is developed. The "know-how" is based on traditional technology of isolation of crates, them cultivation in bioreactors subsequent extraction of working substation and manufacturing on its basis of tablets in blisters. With the rate discont 20 % and index of profit 1,2 levels of profitability of manufacture should be not less 267,6 %, forces to establish a transfer price of a product up to a price level known аdaptogens. It reduces to zero of advantage of cultivation suspens of culture of the isolated crates Serratula coronata L.