Енергетичні підходи в керуванні нелінійними системами (на прикладі синхронної машини з постійними магнітами) - Щур, І. З.; Білецький, Ю. О. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Розглянуто енергетичні підходи до синтезу систем керування, зокрема: пасивне керування, використання демпфування та формування взаємозв’язків, а також особливості використання лагранжіану, гамільтоніану і функції накопичення до опису об’єктів та синтезу систем керування. Показано процедуру синтезу системи керування на основі поєднання різних енергетичних підходів. Синтезовано систему енергоформуючого векторного керування синхронною машиною з постійними магнітами та подано результати її порівняльних досліджень з системою підпорядкованого керування. We present the energy approaches for control system design, in particular: passivitybased control, damping injection and interconnection assignment, features of Lagrangian, Hamiltonian and storage function in system description and controller design. Procedure of control system design based on energy approaches combination is shown. Energy-shaping vector controller of permanent magnet synchronous motor is synthesized and results of it compare researches with system of slave control are presented.
Keywords: енергетичні підходи; нелінійні системи; пасивне керування; демпфування; взаємозв’язки; гамільтоніан; синхронна машина з постійними магнітами; energy approaches; nonlinear systems; passivity-based control; damping; interconnection; Hamiltonian; permanent magnet synchronous motor