Дослідження комплексу маркетингу ТОВ "НІКА ЦЕНТР" - Рибалко, Віталій Васильович; Rybalko, Vitalii Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Сучасний маркетинг зазнає стрімких трансформацій під впливом розвитку цифрових технологій, зміни поведінкових моделей споживачів та загострення конкурентної боротьби в усіх галузях бізнесу [1]. Оптимальне поєднання традиційних інструментів комплексу маркетингу з цифровими підходами дозволяє не лише залучати нових клієнтів, а й формувати стабільну базу лояльних партнерів [2]. У таких умовах виняткової ваги набуває правильне конструювання комплексу маркетингу підприємства, тобто збалансованої системи управління товарною, ціновою, збутовою та комунікаційною політиками [3]. Реалії українського ринку свідчать про те, що конкурентоспроможність торговельного підприємства значною мірою визначається якістю організації саме маркетингової діяльності [4]. Ключовими чинниками успіху торговельних підприємств стають здатність до сегментованого підходу, наявність зручних форматів закупівлі, вчасна логістика та ефективні інструменти комунікації, що відповідають потребам професійних клієнтів [5]. Об’єкт дослідження - маркетингова діяльність ТОВ «НІКА ЦЕНТР» у сфері неспеціалізованої оптової торгівлі продовольчими товарами. Предмет дослідження - механізми формування й реалізації комплексу маркетингу на ТОВ «НІКА ЦЕНТР» в умовах конкурентного ринку. Мета дослідження: обґрунтування шляхів вдосконалення комплексу маркетингу ТОВ «НІКА ЦЕНТР» шляхом теоретичного узагальнення, практичного аналізу діяльності підприємства та врахування особливостей ринку, на якому воно функціонує. Результати дослідження. У роботі розкрито сутність та особливості комплексу маркетингу торговельних підприємств, зокрема у сегменті HoReCa та дрібного опту. 5 Проведено аналіз фінансово-господарської та маркетингової діяльності ТОВ «НІКА ЦЕНТР». Визначено структуру клієнтської бази, оцінено ефективність товарної, цінової, збутової та комунікаційної політик. У третьому розділі дослідження обґрунтовано заходи удосконалення комплексу маркетингу ТОВ «НІКА ЦЕНТР». Проведений у межах дослідження АВС-аналіз дозволив встановити цільові пріоритети в роботі з клієнтською базою та визначити напрямки оптимізації маркетингових рішень.

Сучасний маркетинг зазнає стрімких трансформацій під впливом розвитку цифрових технологій, зміни поведінкових моделей споживачів та загострення конкурентної боротьби в усіх галузях бізнесу [1]. Оптимальне поєднання традиційних інструментів комплексу маркетингу з цифровими підходами дозволяє не лише залучати нових клієнтів, а й формувати стабільну базу лояльних партнерів [2]. У таких умовах виняткової ваги набуває правильне конструювання комплексу маркетингу підприємства, тобто збалансованої системи управління товарною, ціновою, збутовою та комунікаційною політиками [3]. Реалії українського ринку свідчать про те, що конкурентоспроможність торговельного підприємства значною мірою визначається якістю організації саме маркетингової діяльності [4]. Ключовими чинниками успіху торговельних підприємств стають здатність до сегментованого підходу, наявність зручних форматів закупівлі, вчасна логістика та ефективні інструменти комунікації, що відповідають потребам професійних клієнтів [5]. Об’єкт дослідження - маркетингова діяльність ТОВ «НІКА ЦЕНТР» у сфері неспеціалізованої оптової торгівлі продовольчими товарами. Предмет дослідження - механізми формування й реалізації комплексу маркетингу на ТОВ «НІКА ЦЕНТР» в умовах конкурентного ринку. Мета дослідження: обґрунтування шляхів вдосконалення комплексу маркетингу ТОВ «НІКА ЦЕНТР» шляхом теоретичного узагальнення, практичного аналізу діяльності підприємства та врахування особливостей ринку, на якому воно функціонує. Результати дослідження. У роботі розкрито сутність та особливості комплексу маркетингу торговельних підприємств, зокрема у сегменті HoReCa та дрібного опту. 5 Проведено аналіз фінансово-господарської та маркетингової діяльності ТОВ «НІКА ЦЕНТР». Визначено структуру клієнтської бази, оцінено ефективність товарної, цінової, збутової та комунікаційної політик. У третьому розділі дослідження обґрунтовано заходи удосконалення комплексу маркетингу ТОВ «НІКА ЦЕНТР». Проведений у межах дослідження АВС-аналіз дозволив встановити цільові пріоритети в роботі з клієнтською базою та визначити напрямки оптимізації маркетингових рішень. Ключові слова: маркетинг, комплекс маркетингу, клієнт, сегментація, дистрибуція, комунікація Перелік використаних літературних джерел. 1. Білоус С., Калита Н. Удосконалення маркетингової діяльності в забезпеченні конкурентоспроможності підприємства. Економіка та суспільство. 2024. №60. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-60-75 2. Білоусько Т. Цифровізація маркетингової діяльності підприємства. Економіка та суспільство. 2023. №52. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-76 3. Виноградова О. В., Недопако Н. М., Тимченко Н. А. Особливості управління маркетинговою діяльністю малих промислових підприємств на основі концепції маркетингу взаємовідносин. «Економіка. Менеджмент. Бізнес». 2024. №1(44). С. 18-23. DOI: https://doi.org/10.31673/2415-8089.2024.010002 4. Носань Н. Інноваційні маркетингові стратегії сучасного українського підприємства. Економіка та суспільство. 2024. №59. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-106 5. Токар К. Теоретичні основи комплексу маркетингу при формуванні конкурентоспроможності підприємства. Сталий розвиток економіки. 2024. №1(48, С. 273-280. DOI: https://doi.org/10.32782/2308-1988/2024-48-38
Marketing mix research of NIKA CENTER Ltd
Keywords: 6.075.00.00; маркетинг; комплекс маркетингу; клієнт; сегментація; дистрибуція; комунікація