Features of the execution of punishment in the form of arrest for military personnel - Шай, Роман; Shai, Roman (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
У статті розглянуто особливості виконання покарання у вигляді арешту для військово- службовців з акцентом на юридичні, психологічні та організаційні аспекти, які відрізняють його від цивільних форм покарання. Арешт у військовій системі є специфічним дисциплінарним заходом, що має на меті підтримання порядку, дисципліни та контролю в Збройних силах. У статті детально аналізується правова база, що регулює накладення арешту на військовослужбовців, зокрема відповідні військові нормативно-правові акти, такі як Кримінальний кодекс військо- вослужбовців та Дисциплінарний статут Збройних сил. Окрему увагу присвячено умовам застосу- вання арешту, порядку його виконання, а також правам і обов’язкам військовослужбовців, які піддаються арешту. Аналізується психологічний вплив арешту на військовослужбовців, зокрема його потенційний вплив на моральний стан, психічне здоров’я та дисципліну, а також виклики, з якими стикаються військовослужбовці під час їхньої реабілітації після покарання. Крім того, у статті обговорюється роль арешту в ширшій системі військових покарань і його функція як коригувального заходу, на відміну від інших форм покарання, таких як ув’язнення. У статті також розглянуто важливість трудової та освітньої діяльності під час виконання арешту, які сприяють реабілітаційній функції покарання. Зокрема, підкреслюється, як військове керівництво надає психологічну та соціальну підтримку особам, що піддалися арешту, врахо- вуючи їхні специфічні потреби та допомагаючи зменшити негативні наслідки покарання. Дослі- джується роль моніторингу та контролю в процесі виконання арешту, наголошуючи на потребі прозорості та підзвітності в цьому процесі. У висновках підкреслюється, що комплексний підхід до виконання арешту, що містить юридичні, організаційні та психологічні аспекти, є необхідним для підтримки дисципліни в армії та забезпечення того, щоб покарання виконувало свою коригу- вальну функцію і сприяло реінтеграції військовослужбовців до активної служби.

The article examines the peculiarities of executing punishment in the form of arrest for military personnel, focusing on the legal, psychological, and organizational aspects that distinguish it from civilian forms of punishment. Arrest in the military system is a specific disciplinary measure designed to maintain order, discipline, and control within the armed forces. The article delves into the legal framework governing the imposition of arrest formilitary personnel, including the relevant military regulations, such as the Military Criminal Code and the Disciplinary Regulations of the Armed Forces. Special attention is paid to the conditions under which arrest is applied, the procedures for its execution, and the rights and duties of military personnel who are subjected to arrest. The psychological impact of arrest on military personnel is also analyzed, focusing on its potential effects on morale, mental health, and discipline, as well as the challenges of reintegrating those who have been punished. Additionally, the article discusses the role of arrest in the broader system of military punishment and how it functions as a corrective measure, distinct from other forms of punishment like imprisonment. The article further explores the importance of labor and educational activities during the period of arrest, which serve to support the rehabilitative function of the punishment. It highlights how military authorities provide psychological and social support to those subjected to arrest, addressing their specific needs and helping mitigate the negative effects of the punishment. The role of monitoring and control throughout the execution of the arrest is also examined, emphasizing the need for transparency and accountability in the process. In conclusion, the article stresses that a comprehensive approach to the execution of arrest, which incorporates legal, organizational, and psychological considerations, is essential formaintaining discipline within the military while also ensuring that the punishment serves its corrective purpose and facilitates the reintegration of military personnel back into active service.
Особливості виконання покарання у вигляді арешту для військовослужбовців
Keywords: арешт; військовослужбовці; військові покарання; військова дисципліна; правова база; психологічний вплив; трудові обов’язки; реабілітація; освітня діяльність; психоло- гічна підтримка; соціальна підтримка; військові нормативи; військова служба; реінтеграція; вико- нання покарання; arrest; military personnel; military punishment; military discipline; legal framework; psychological impact; labor obligations; rehabilitation; educational activities psychological support; social support; military regulations; military service; reintegration; punishment execution; 343.8