Вплив полівінілового спирту на закономірності одержання і морфологію Bа-Zn вмісних силікатних матеріалів - Масюк, А. С.; Левицький, В. Є.; Чекайло, М. В. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015)
Встановлено вплив концентрації полімерного модифікатора (полівінілового спирту), способу його введення та природи катіону металу на закономірності одержання модифікованих Ba-Zn вмісних силікатних матеріалів. Обгрунтовано умови та раціональні технологічні параметри сумісного осадження водорозчинних силікатів та полівінілового спирту під дією хлоридів металів та хлоридної кислоти. Виявлено взаємозв’язок умов синтезу, морфології та властивостей одержаних Ba-Zn вмісних силікатних матеріалів. The influence of the polymer modifier concentration (polyvinyl alcohol), its mode introduction and the nature of metal cation on regularities of obtaining modified silicate materials containing Ba-Zn have been investigated. The conditions and rational technological parameters of compatible precipitation of soluble silicates and polyvinyl alcohol under the influence of metal chloride and hydrochloric acid were justified. The interrelation of synthesis conditions, morphology and properties of obtained Ba-Zn silicate materials has been investigated.
Keywords: полімер-силікатний композит; модифікування; натрієве рідке скло; полівініловий спирт; polymer-silicate composite; modification; sodiumwater glass; polyvinyl alcohol