Побудова функцій темпорального перетворення дифтонгів польської мови - Шиманські, З.; Фігура, Р.; Рашкевич, Ю.; Марцишин, Р. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2005)
Пропонуються результати дослідження залежностей довжин ділянок дифтонгів польської мови від зміни темпу мовлення. Показано необхідність вткористання адаптивних методів перетворення часового масштабу мови. Побудовано функції зміни темпоральної структури дифтонгів для зміни темпу мовлення.

In this paper offered Polish language diphthongs areas o f lengths dependence on the change o f speech tempo research results. A necessity of adaptive methods timescale mofificaion o f speech is shown. Functions o f change o f temporal structure o f diphthongs for the change o f speech tempo are built.
Keywords: 681.84.087