Вплив кавітаційних явищ на процеси руйнування органічних та біологічних забруднень у воді - Шевчук, Л. І.; Коваль, І. З.; Афтаназів, І. С.; Shevchuk, L. I.; Koval, I. Z.; Aftanaziv, I. S. (Lviv Politechnic Publishing House, 2020)
Досліджено закономірності кавітаційного очищення стічних вод харчових та хімічних виробництв від органічних та біологічних забруднень у присутності газів різної природи. Встановлено оптимальний діапазон температур 313–318 К для кавітаційної обробки стічних вод. Показано, що процес кавітаційного руйнування органічних сполук можна описати кінетичним рівнянням першого порядку. Підтверджено ефективність барботування газів у кавітаційну зону з метою інтенсифікації одночасного руйнування мікробіологічних та органічних забруднень у стічних водах промислових виробництв.

The regularities of cavitation treatment of food and chemical industries wastewater from organic and biological contaminants in the presence of gases of different nature were studied. The optimal temperature range 313–318 K for cavitation wastewater treatment was established. It is shown that the process of cavitation destruction of organic compounds can be described by a first – order kinetic equation. The efficiency of gas bubbling in the cavitation zone in order to intensify the simultaneous destruction of microbiological and organic contaminants in industrial wastewater was confirmed.
An influence of cavitation phenomena on the destruction processes of organic and biological pollutions in the water
Keywords: кавітація; ультразвук; органічні домішки; мікробіологічні забруднення; хімічне споживання кисню; мікробне число; cavitation; ultrasound; organic impurities; microbiological contamination; chemical oxygen demand; microbial number