Водопостачання селища Дашава Львівської обл. (2300 мешканців) з дослідженням моделі водяної завіси - Білий, Віталій Богданович; Bilyi, Vitalii Bohdanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Магістерську кваліфікаційну роботу виконано на підставі завдання, виданого кафедрою гідротехніки та водної інженерії, діючих в Україні державних нормативних документів [1–3], а також довідкових матеріалів з водопостачання. Розроблено проєкт системи водопостачання селища Дашава Львівської обл. з розрахунковою кількістю мешканців 2300 осіб. Підземні води, які забирають за допомогою свердловин, надходять на споруди підготовки води, де їх знезалізнюють на фільтрах та знезаражують ультрафіолетовим випромінюванням. Насосна станція другого підйому подає воду у водопровідну кільцеву мережу селища Дашава, гідравлічний розрахунок якої проведено з використанням [4]. Це дозволило обчислити п’єзометричні напори по ділянках водоводів. Як регулювальні місткості підібрано водонапірну башту та резервуари чистої води. Кінцевим споживачем води є житлові будинки та підприємства. Запропоновано класифікацію водяних дренчерних завіс залежно від кута орієнтації розпилювача відносно площини захисту. Показано, що точність вимірювань відповідає інженерним розрахункам. Фізичний експеримент при дослідженні модельної водяної дренчерної завіси добре відповідає математичному. Складено локальні кошториси на будівельні роботи з влаштування зовнішньої водопровідної мережі з чавунних напірних труб (І варіант) та сталевих електрозварних прямошовних труб (ІІ варіант). Об’єкт дослідження – система водопостачання селища Дашава Львівської обл. Предмет дослідження – гідравлічний режим роботи системи водопостачання селища Дашава Львівської обл. Мета дослідження: визначення розрахункових витрат води, діаметрів водоводів, розрахунок регулювальних ємностей, водозабірних споруд, очисних споруд, насосної станції, складання локальних кошторисів на будівельні роботи з влаштування зовнішньої водопровідної мережі; фізичне моделювання водяної завіси. Результати дослідження. 1. Визначено розрахункові витрати води. 2. Запроєктовано водозабірні споруди підземних вод. 3. Запроєктовано водопровідні очисні споруди. 4. Запроєктовано водопровідну мережу. 5. Проведено гідравлічний розрахунок водопровідної мереж. 6. Запроектовано регулювальні місткості. 7. Проведено огляд використання водяних завіс. 8. Проаналізовано основні характеристики дренчерних розпилювачів. 9. Показано, що запроектований розподільний трубопровід має рівномірний розподіл витрат по довжині. 10. Проведено оцінку впливів на навколишнє середовище при проектуванні і будівництві водопровідної системи. 11. Складено локальні кошториси на будівельні роботи з влаштування зовнішньої водопровідної мережі.башта, резервуар чистої води, водяна завіса, дренчерний розпилювач, розподільний трубопровід.

Master thesis was performed on the basis of the task, state regulations [1–3], as well as reference materials on water supply. A project for the water supply system in Dashava (2300 inhabitants), Lviv Region, has been designed. Groundwater, which is taken by means of wells, enters water treatment facilities, where it is deironed on filters and disinfected with ultraviolet radiation. The second-lift pumping station supplies water to the water supply ring network of the village of Dashava, the hydraulic calculation of which was carried out using [4]. This allowed us to calculate the piezometric pressures along the sections of the water supply lines. A water tower and clean water tanks were selected as regulating capacities. The ultimate consumers of water are residential buildings and enterprises. A classification of water spray curtains is proposed depending on the cone angle of orientation of the water sprayer relative to the protection plane. It is shown that the accuracy of measurements corresponds to engineering calculations. The physical experiment in the study of a model water spray curtain corresponds well to the mathematical one. Local estimates have been prepared for construction work on the installation of an external water supply network made of cast iron pipes (option I) and steel electric-welded straight-seam pipes (option II). Study object – water supply system in Dashava, Lviv Region. Scope of research – hydraulic operating mode of the water supply system of Dashava, Lviv region. Goal of research: determining estimated water consumption, diameters of water pipes, calculation of regulating capacities, water intake structures, water treatment structures, pumping stations, preparation of local estimates for construction work on the installation of an external water supply network, physical modeling of a water spray curtain. Briefly put research results. 1. The estimated water consumption was determined. 2. Groundwater intake structures were designed. 3. Water treatment structures were designed. 4. The water supply network was designed. 5. The hydraulic calculation of the water supply network was carried out. 6. The regulating capacities were designed. 7. A review of the use of water spray curtains was conducted. 8. The main characteristics of the water sprayers were analyzed. 9. It was shown that the designed range pipe has a uniform flow distribution along its length. 10. An assessment of the environmental impacts during the design and construction of the water supply system was carried out. 11. Local estimates were drawn up for construction work on the installation of an external water supply network.
Water supply system in Dashava (2300 inhabitants), Lviv Region with a study of the water curtain model
Keywords: 3.192.00.00; свердловина; фільтр; водопровідна мережа; водонапірна; well; filter; water supply network; water tower; water storage tank; water spray curtain; water sprayer; range pipe