Системи підтримки прийняття рішень для державного регулювання розвитку онлайн туризму в Україні - Бойчук, Ярослав Богданович; Boichuk, Yaroslav Bohdanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Розвиток онлайн туризму в Україні - це актуальне суспільне явище, яке відображає глибокі зміни в сучасному світі. Інтернет і цифрові технології стали невід'ємною частиною нашого життя, впливаючи на всі сфери діяльності, включаючи туризм. Онлайн туризм дозволяє мандрівникам легко знаходити та бронювати готелі, квитки на транспорт, екскурсії та інші послуги, сприяючи зростанню туристичного потоку в різні куточки України. Проте, разом з перевагами, розвиток онлайн туризму ставить перед Україною нові виклики та завдання. Серед них - необхідність ефективного державного регулювання цього сектору для забезпечення стабільного та збалансованого розвитку туризму, захисту прав споживачів, підвищення якості послуг та конкурентоспроможності туристичної галузі України. У зв'язку з цим, розробка та впровадження систем підтримки прийняття рішень для державного регулювання розвитку онлайн туризму в Україні стає важливим завданням. Такі системи можуть допомогти урядовим органам та іншим зацікавленим сторонам в ефективному аналізі ситуації на ринку онлайн туризму, прийнятті обґрунтованих та ефективних рішень щодо регулювання цього сектору та підтримці сталого розвитку туризму в Україні. Об’єктом дослідження є процес державного регулювання розвитку онлайн туризму в Україні. Предметом дослідження є методи та засоби, які використовуються в процесі розробки систем підтримки прийняття рішень для державного регулювання розвитку онлайн туризму. Мета дослідження. Метою роботи є розробити системи підтримки прийняття рішень для державного регулювання розвитку онлайн туризму в Україні з метою покращення управління та забезпечення сталого розвитку туристичної галузі. Кінцевим результатом роботи є реалізована інформаційна система підтримки прийняття рішень для державного регулювання розвитку онлайн туризму в Україні у вигляді веб-сервера. Сервіс дозволяє урядовим органам та іншим зацікавленим сторонам ефективно аналізувати ситуацію на ринку онлайн туризму, приймати обґрунтовані рішення щодо його регулювання та забезпечувати сталий розвиток туристичної галузі.

The development of online tourism in Ukraine is an actual social phenomenon that reflects deep changes in the modern world. The Internet and digital technologies have become an integral part of our lives, affecting all spheres of activity, including tourism. Online tourism allows travelers to easily find and book hotels, transport tickets, excursions and other services, contributing to the growth of the tourist flow to different parts of Ukraine. However, along with the advantages, the development of online tourism poses new challenges and tasks for Ukraine. Among them is the need for effective state regulation of this sector to ensure stable and balanced development of tourism, protection of consumer rights, improvement of service quality and competitiveness of the tourism industry of Ukraine. In this regard, the development and implementation of decision-making support systems for state regulation of the development of online tourism in Ukraine becomes an important task. Such systems can help government bodies and other interested parties in effectively analyzing the situation in the online tourism market, making informed and effective decisions regarding the regulation of this sector and supporting the sustainable development of tourism in Ukraine. The object of the study is the process of state regulation of the development of online tourism in Ukraine. The subject of the study is the methods and tools used in the process of developing decision support systems for state regulation of the development of online tourism. The aim of the study. The purpose of the work is to develop decision-making support systems for state regulation of the development of online tourism in Ukraine in order to improve management and ensure sustainable development of the tourism industry. The final result of the work is an implemented information system for decision-making support for state regulation of the development of online tourism in Ukraine in the form of a web server. The service allows government bodies and other interested parties to effectively analyze the situation in the online tourism market, make informed decisions about its regulation and ensure the sustainable development of the tourism industry.
Decision support systems for state regulation of the development of online tourism in Ukraine
Keywords: 6.126.00.01; інформаційна система; державне регулювання; онлайн туризм; підтримка прийняття рішень; information system; state regulation; online tourism; decision support