Локалізація прихованих витоків на магістральних водоводах і зонних водопровідних мережах - Боднар, Тарас Сергійович (Національний університет «Львівська політехніка», 2025)
У сучасних умовах значної зношеності водопровідних мереж, підвищення вартості водних ресурсів та енергетичних витрат проблема втрат води, зокрема прихованих витоків, набуває критичного значення для забезпечення сталого водопостачання. За даними світової практики, приховані витоки становлять від 10% до 50% від загальних втрат у системах водопостачання залежно від віку та технічного стану трубопроводів. В Україні проблема прихованих витоків особливо актуальна внаслідок старіння інженерної інфраструктури міст, обмежених фінансових ресурсів на модернізацію мереж і недостатнього рівня впровадження сучасних технологій виявлення витоків. In modern conditions of significant deterioration of water supply networks, rising costs of water resources, and increasing energy consumption, the issue of water losses—particularly hidden leaks—has become critically important for ensuring sustainable water supply. According to global practices, hidden leaks account for 10% to 50% of total losses in water supply systems, depending on the age and technical condition of the pipelines. In Ukraine, the problem of hidden leaks is particularly acute due to the aging of urban infrastructure, limited financial resources for network modernization, and insufficient implementation of modern leak detection technologies. Hidden leaks reduce the efficiency of water supply systems, increase electricity consumption for water pumping, worsen service quality for consumers, and raise the risk of emergencies. This necessitates the search for new, more efficient methods of leak detection and localization. However, traditional leak detection methods remain costly and time-consuming. Приховані витоки призводять до зниження ефективності роботи систем водопостачання, збільшення витрат електроенергії на перекачування води, погіршення якості послуг споживачам, збільшення ймовірності аварійних ситуацій, що вимагає пошуку нових, більш ефективних методів їх виявлення та локалізації. При цьому витрати на пошук прихованих витоків традиційними методами залишаються високими, а час виявлення – надто тривалим.
Localization of hidden leaks in trunk water mains and zonal water supply networks
Keywords: клас точності, прихований витік, гідравлічний градієнт, проблема багатоаварійності, відносна похибка, водопровідна мережа, втрати напору, водопровідні системи, точність вимірювання, accuracy class, hidden leakage, hydraulic gradient, multi-leakage problem, relative error, water supply network, head loss, water supply systems, measurement accuracy; 628.27