Роль ЗМІ у формуванні та розвитку громадянського суспільства - Ільченко, Юлія Сергіївна; Ilchenko, Yuliia (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою роботи є дослідження впливу засобів масової інформації на формування громадянського суспільства в умовах сучасних соціально-політичних змін. У роботі розглянуто місце ЗМІ у системі громадянських інститутів, проаналізовано способи формування громадської думки, роль нових медіа та соціальних мереж, а також інформаційні виклики — зокрема фейки, цензуру та дезінформацію. Об'єктом дослідження є діяльність засобів масової інформації, а предметом — їх вплив на розвиток громадянського суспільства, формування громадянської свідомості, активізацію участі громадян у соціально-політичному житті. У роботі проаналізовано теоретичні засади взаємодії ЗМІ з громадянським суспільством, наведено практичні приклади впливу медіа на суспільні процеси. Окрему увагу приділено новим медіа, які виступають каталізатором активізації громадян, а також проблемам медіаграмотності в умовах поширення дезінформації. У результаті дослідження було встановлено, що ЗМІ є важливим інструментом демократизації суспільства, розвитку його критичного мислення та підвищення політичної активності населення. Однак ефективність їх впливу залежить від рівня медіаграмотності, довіри до джерел інформації та наявності незалежної журналістики.

The purpose of the thesis is to explore the influence of mass media on the formation of civil society in the context of modern socio-political transformations. The paper examines the place of media within the system of civil institutions, analyzes the methods of shaping public opinion, the role of new media and social networks, as well as information-related challenges such as fake news, censorship, and disinformation. The object of the research is the activity of mass media, and the subject is their influence on the development of civil society, the formation of civic consciousness, and the activation of citizens’ participation in socio-political life. The work examines the theoretical foundations of the interaction between media and civil society and provides practical examples of media influence on social processes. Special attention is given to new media as a catalyst for civic engagement and to the issues of media literacy in the context of widespread disinformation. The research concludes that mass media serve as a significant tool for the democratization of society, fostering critical thinking and enhancing political engagement. However, the effectiveness of this influence depends on the level of media literacy, trust in information sources, and the presence of independent journalism. Key words: civil society, mass media, journalism, new media, media literacy, disinformation, civic consciousness.
The role of the media in the formation and development of civil society
Keywords: 6.061.00.00; засоби масової інформації; журналістика; громадянське суспільство; нові медіа; медіаграмотність; дезінформація; громадянська свідомість