Поліетиленові відходи – сировина для одержання компонентів моторних палив - Гринишин, К. О.; Скорохода, В. Й.; Червінський, Т. І.; Hrynyshyn, K. O.; Skorohoda, V. Y.; Chervinskyy, T. I. (Lviv Politechnic Publishing House, 2023)
Одним з варіантів утилізації відходів поліетилену є низькотемпературний піроліз, цільовим продуктом якого є піроконденсат. У роботі досліджено фракційний склад і властивості піроконденсату піролізу відходів поліетилену. Встановлено, що піроконденсат та його фракції практично не містять важких металів, характерних для нафтових фракцій. Піроконденсат розділено на бензинову, дизельну фракцію і залишок. Детально вивчено склад та властивості цих фракцій. Виконано рентгенофлуоресцентний аналіз та ІЧ-спектроскопічні дослідження піроконденсату та його окремих фракцій. Встановлено, що вузькі фракції піроконденсату та залишок можна використовувати як компоненти товарних палив лише після додаткової переробки.

One of the options for utilization of polyethylene waste is low-temperature pyrolysis, the target product of which is pyrocondensate. In the work, the fractional composition and properties of the pyrocondensate of pyrolysis of polyethylene waste were studied. It was established that pyrocondensate and its fractions practically do not contain heavy metals characteristic of oil fractions. Pyrocondensate is divided into gasoline, diesel fraction and residue. The composition and properties of these fractions were studied in detail. X-ray fluorescence analysis and IR spectroscopic studies of pyrocondensate and its separate fractions were carried out. It was established that narrow fractions of pyrocondensate and residue can be used as components of commercial fuels only after additional processing.
Polyethylene waste – raw material for the production of motor fuels components
Keywords: поліетиленові відходи; утилізація; піроліз; піроконденсат; вузькі фракції піроконденсату; polyethylene waste; utilization; pyrolysis; pyrocondensate; narrow fractions of pyrocondensate