Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив кавітаційних явищ на процеси руйнування органічних та біологічних забруднень у воді
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Шевчук, Л. І.; Коваль, І. З.; Афтаназів, І. С.; Shevchuk, L. I.; Koval, I. Z.; Aftanaziv, I. S.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено закономірності кавітаційного очищення стічних вод харчових та хімічних виробництв від органічних та біологічних забруднень у присутності газів різної природи. Встановлено оптимальний діапазон температур 313–318 К для кавітаційної обробки стічних вод. Показано, що процес кавітаційного руйнування органічних сполук можна описати кінетичним рівнянням першого порядку. Підтверджено ефективність барботування газів у кавітаційну зону з метою інтенсифікації одночасного руйнування мікробіологічних та органічних забруднень у стічних водах промислових виробництв.
  • Thumbnail Image
    Item
    Інактивація бактерій роду Diplococcus в атмосфері азоту і повітря
    (Видавництво Львівської політехніки, 2014) Предзимірська, Л. М.; Шевчук, Л. І.
    Досліджено вплив ультразвукової кавітації на процес знезараження води від бактерій роду Diplococcus в атмосфері азоту та повітря. На основі експериментальних даних запропоновано сумісне застосування азоту і ультразвуку як найефективнішого агента для очищення води. The influence of ultrasonic cavitation on disinfestation from bacterial genus Diplococcus in the atmosphere of nitrogen and air has been investigated. Based on experimental data suggested the joint usage of ultrasound with nitrogen flushing is the most effective agent for purification of water.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості кавітаційної обробки молочної сироватки в присутності газів різної природи
    (Видавництво Львівської політехніки, 2012) Предзимірська, Л. М.; Шевчук, Л. І.; Старчевський, В. Л.
    Досліджено вплив ультразвукової кавітації в атмосфері різних газів на процес знешкодження мікроорганізмів молочної сироватки як основного компонента стоків молочної промисловості, з метою підвищення ефективності технології водоочищення. В полі дії ультразвукових хвиль істотно зменшується значення мікробного числа (МЧ), що покращує санітарно-епідеміологічний стан води. Експериментально доведено, що найвищу ефективність проявляє барботування інертного газу в ультразвуковому полі. The influence of ultrasonic cavitation in the atmosphere of different gases in a process of destruction of whey microorganisms as the main component of treatment of dairy industry to improve technologies of water treatment was investigated. In the field of ultrasonic waves substantially reduced microbial number (MN) values,which improves the sanitaryepidemiological status of water. Experimentally proved, that the highest efficiency shows flushing of inert gase in the ultrasonic field.
  • Thumbnail Image
    Item
    Окислення водних розчинів органічних сполук в умовах кавітації
    (Видавництво Державного університету «Львівська політехніка», 2000) Шевчук, Л. І.; Старчевський, В. Л.
    У даній роботі вивчено вплив умов окислення органічних речовин у водних розчинах під дією ультразвуку. Досліджено залежність константи швидкості реакції від концентрації вихідної речовини та температури. In this work are presented results on the influence of conditions on organic compounds oxidation in the water solutions treated by ultrasound. The dependence of the reaction rate constant from the concentration of initial compound and temperature was investigated.