Browsing by Author "Нуцковський, М. С."
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Електрооптика подвійних РК структур(Видавництво Державного університету “Львівська політехніка”, 2000) Микитюк, З. М.; Нуцковський, М. С.; Сушинський, О. Є.; Черпак, В. В.Запропоновано новий метод створення рідкокристалічного модулятора для потужного лазерного випромінювання. Як активне середовище використані рідкокристалічні суміші на основі нематичної матриці – сильнополярних сумішей ціано- та оксиціанобіфенілів з низькою концентрацією оптично активної домішки. Досліджували частотно-модуляційні характеристики і часові параметри подвійної структури рідкокористалічного модулятора при зміні температури. Здійснено аналіз модуляційних характеристик в залежності від кроку холестеричної спіралі та амплітуди керуючого сигналу. Для суміші з 2 ваговими процентами оптичноактивної домішки з глибиною модуляції 90…93 проценти була створена рідкокристалічна комірка завтовшки 25 мкм. Потужність лазерного випромінювання становила 300 мВт, довжина хвилі 1,15 мкм. The new method of creation of liquid crystal modulators of high-powered laser radiation on the base of cholesteric-nematic phase transition is proposed. The liquid crystal materials on the base of nematic matrices – strong polar mixtures of ciano- and oxycianobipheniles with a low concentration of optical active dopant were as a modulating medium. The frequency – modulation characteristics and time parameters of double layer LC modulators their change with a temperature action are studied. The analysis of modulation characteristics depending on cholesteric helix pitch and control signal amplitude is carried out. For the mixtures with 2 percent by weight of optical dopant the modulation depth value of 90 … 93 percent was obtained for liquid crystal layer thickness of 25 μm and laser radiation power of 300 mW for wavelength 1,15 μm.Item Чутливі елементи керамічних сенсорів газів на основі Іп2О3 та SNO2 для аналізу якості продуктів харчування(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2004) Черпак, В. В.; Чохань, М. І.; Нуцковський, М. С.; Ставровська, О. Г.Наведено дані про вміст газів в харчових продуктах в процесі зберігання, а також наведено приклади таких видів сенсорів , які чутливі до цих газів. The data about gas concentration on foodstuff during the conservation and the examples of sensors type sensitive to gas are presented.