Browsing by Author "Параняк, Р. П."
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Адсорбція компонентів стічних вод м’ясомолочних комплексів природними сорбентами(Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2009) Мацуська, О. В.; Параняк, Р. П.; Гумницький, Я. М.Item Вплив навантаження організму гусей свинцем на показники пероксидного окиснення ліпідів крові та протекторна дія аскорбату селену(Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010) Васильцева, Л. П.; Параняк, Р. П.Навантаження організму гусей нітратом свинцю у дозі 25 мг/кг сухої речовини корму (5 ГДК) активує пероксидне окиснення ліпідів в організмі, що проявляється зростанням концентрації гідропероксидів ліпідів, малонового діальдегіду і дієнових кон'югатів жирних кислот у крові. До того ж у крові знижується активність глутатіонпероксидази і супероксиддисмутази та зростає активність каталази. Введення до раціону гусей сполук селену зменшує негативний вплив свинцю, причому аскорбат селену діє ефективніше ніж селеніт натрію. Loading of geese by high doses of lead nitrate (25 mg/kg of diet DM) activated peroxidative processes that accompanied by increased concentration of lipids hydroperoxide, malonic dialdehyde and dienic conjugates in the blood. At the same time lower glutatione peroxidase and superoxide dismutase and higher peroxidase activity were observed. Supplementation of these diets with compounds of selenium decreased negative effects of lead. Selenium ascorbate acted more effective than sodium selenite.