Browsing by Author "Makar, Olha Mykhailivna"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Інтелектуальна система надання консультацій по формування раціону харчування(Національний університет "Львівська політехніка", 2021) Макар, Ольга Михайлівна; Makar, Olha Mykhailivna; Василюк, Андрій Степанович; Національний університет "Львівська політехніка"Важливе місце для кожної людини посідає раціон збалансованого харчування. Проте, теперішній доволі швидкий ритм життя досить обмежує час, який можна було б виділити на формування чи планування свого раціону. В результаті чого все більше і більше людей страждають на захворювання, що майже безпосередньо пов’язані та спричинені шкідливими та нездоровими звичками харчування, серед захворювань найчастіше це: ожиріння, серцеві захворювання, інсульт, рак, цукровий діабет тощо. Людина повинна харчуватися так, щоб їжа була збалансованою та використовувалися лише правильні продукти, які мають бути підібрані з урахуванням даних про фізичне самопочуття, викликання алергічних реакцій на продукти та фізіологічні потреби у речовинах. Але як правильно зробити вибір на користь тих чи інших продуктів? Поміж нинішнім активним способом життя та великої кількості роботи доволі важко самостійно сформувати раціон харчування, закупити необхідні продукти, приготувати корисні страви, а найголовніше правильно розрахувати калорії в їжі, білки, жири та вуглеводи. Безумовно, якщо людина прагне бути здоровою, то вона знайде на це час. Відсутність інформації про поживну складову страви є одним із факторів у потребності отримання належних рекомендацій щодо раціону харчування. Однак більшість веб-ресурсів не приділяють потрібної уваги цій потребі, тим самим змушуючи відвідувачів відмовитися від їх використання. На ринку існують багато систем які пропонують надати рекомендації щодо раціону харчування. Тому було проаналізовано вже існуючі на просторах Інтернету програмні рішення. Серед описаних програмних продуктів багато корисних та функціональних, проте розроблювана система повинна реалізувати та містити всі найкращі практики, так на основі аналізу недоліків існуючих систем було сформовано список критеріїв, відповідно до яких є сенс розробити програмний продукт. З огляду на те, актуальною задачею є створення інтелектуальної інформаційної системи надання консультацій по формуванні раціону харчування. Під час проведення системного аналізу побудовано дерево цілей. Здійснено проектування системи з використанням об’єктно-орієнтованого підходу, результатом якого стала побудова множини діаграм: діаграма прецедентів на якій показано можливі варіанти використання програми, діаграма класів, яка показує структуру проекту у вигляді методів, змінних та модулів, діаграму станів яка показує основні стани системи та перехід між ними, діаграму послідовності на якій видно процеси що відбуваються в конкретний проміжок часу, діаграму компонентів на якій показано взаємозв’язок та управління між інтерфейсами в системі. Створено ієрархію задач для детального відображення ієрархічної структури проекту у деревовидній формі. Для конструювання програмного забезпечення було обрано середовище розробки мессенджер Telegram, як клієнт для розміщення чат-бота, мовою програмування було обрано JavaScript, Node-RED було обрано інструментом для візуального програмування потоком даних, далі вибір впав на програмну платформу із відкритим кодом – Node.js, та базу даних було обрано PostgreSQL [3]. Подана детальна інформація про розроблений програмний продукт – чат-бот, описано основні характеристики, особливості програми та інформацію щодо функціональних обмежень програми. У ході аналізу отриманих результатів було описано та детально показано на прикладі загальний функціонал програмного продукту. Головна ціль реалізації даної інтелектуальної системи полягає у індивідуальному підбору раціону на основі вказаних користувачем персональних даних відносно його потреб чи просто ґрунтуючись на простоті і смакових якостях користувача. Програма сама проводить розрахунок потрібних калорій на основі метрик, а вже потім розбиває прийоми їжі на весь день. Тому за допомогою великого інвентарю даної системи надається можливість автоматично підібрати раціон, досить лише вибрати найбільш підходящу мету та ввести біометричні дані (вага зріст, бажаний результат в плані набору чи схуднення, потреби у речовинах і т.д.). Метою цього продукту є створення чат-бота для користувачів популярної програми для обміну повідомленнями Telegram. Це дуже практично для людей, оскільки для завантаження інших програм не потрібна пам’ять їхнього телефону, і воно завжди буде у них під рукою. Ще одна перевага цього дизайну полягає в тому, що він не вимагає від користувачів зберігати посилання на веб-сайти, і він завжди буде легко отримати доступ. В свою чергу, чат-бот також є практичним варіантом, адже він надає змогу зберігати всю історію, а також і всю інформацію надану двома сторонами: і користувачем, і ботом. Ця можливість дозволяє в будь-який момент зайти в бот та переглянути все, що бот колись пропонував і знайти те що потрібно, а не зберігати і тримати у своїй пам'яті. Об’єкт дослідження - процес автоматизованого формування рекомендацій щодо коригування індивідуального щоденного раціону людини. Предмет дослідження – є програмні засоби для підтримки та супроводу процесу пошуку рецептів страв та отримання рекомендацій щодо збалансування харчування користувачів. Практичне значення одержаних результатів – користувачі отримають можливість користуватися запроектованими програмним продуктом для отримання рекомендацій щодо раціону харчування на основі їх потреб чи уподобань та перегляду детальної інформації (вміст поживних речовин, калорійність тощо) щодо того чи іншого вибраного рецепту із загальної бази рецептів, можливість поставити відповідні оцінки чи добавляти до збережень. Об’єкт дослідження - процес автоматизованого формування рекомендацій щодо коригування індивідуального щоденного раціону людини. Предмет дослідження – є програмні засоби для підтримки та супроводу процесу пошуку рецептів страв та отримання рекомендацій щодо збалансування харчування користувачів. Мета і задачі дослідження – полягає у розробці інтелектуальної системи супроводу яка б надавала рекомендації щодо раціону харчування на основі потреб користувача чи вподобань; надавала б детальну інформацію щодо вмісту поживних речовин, калорійність та інше того чи іншого вибраного рецепту із загальної бази рецептів; надавала б можливість оцінювати та зберігати рецепти. Практичне значення одержаних результатів – користувачі отримають можливість користуватися запроектованими програмним продуктом для отримання рекомендацій щодо раціону харчування на основі їх потреб чи уподобань та перегляду детальної інформації (вміст поживних речовин, калорійність тощо) щодо того чи іншого вибраного рецепту із загальної бази рецептів, можливість поставити відповідні оцінки чи добавляти до збережень.