Browsing by Author "Shybanova, Yuliia Sviatoslavivna"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Удосконалення технології сусла із застосуванням ультразвукової активації ферментів(Національний університет "Львівська політехніка", 2024) Шибанова, Юлія Святославівна; Shybanova, Yuliia Sviatoslavivna; Мельник, Степан Романович; Національний університет "Львівська політехніка"Шибанова Ю.С., Мельник С.Р. (керівник). Удосконалення технології сусла із застосуванням ультразвукової активації ферментів. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2024. Розширена анотація. Однією з найприбутковіших галузей харчової промисловості є спиртова галузь, що виробляє етиловий спирт - сирець і спирт - ректифікат з харчової сировини (зерна, меляси, картоплі тощо). Спирт використовують у лікеро- горілчаному виробництві, для виготовлення оцту, для зміцнення вин, у кондитерській і парфумерно-косметичній промисловості, а також у вітамінному виробництві, у медицині [1,2]. На спиртових заводах отримують хлібопекарські й кормові дріжджі, кормові вітаміни, рідку вуглекислоту тощо. Зниження собівартості виробництва є одним із головних завдань, що стоять перед спиртовою промисловістю. Тому актуальним питанням є проведення наукових досліджень щодо інтенсифікації процесів виробництва спирту. Одним із шляхів інтенсифікації процесів оцукрювання та бродіння сировини при виробництві спирту є заміна зернового солоду ферментними препаратами, що сприяє підвищенню рівня використання сухих речовин сусла. Технологія спирту суттєво спрощується за рахунок використання ферментних препаратів, що дає змогу відмовитися від тривалого і трудомісткого процесу солодорощення, який є джерелом інфікування середовищ. Активність і стабільність є найважливішими показниками якості ферментного препарату, які свідчать про його здатність впродовж певного часу зберігати свої властивості і більш повно оцукрити крохмаль [3,4]. Знизити собівартість спирту можна, скоротивши споживання ферментних препаратів. Підвищення їх активності та стабільності є умовою зниження витрати ферментів [5,6]. Тому на сьогодні є важливим дослідження впливу фізичних та фізико- хімічних чинників на зміну активності ферментних препаратів та впливу 5 технологічних параметрів виробництва на їхню активність та стабільність, що дасть змогу зменшити їх споживання та знизити собівартість продукції. Об’єкт дослідження – технологія спиртового сусла з використанням ультразвукової активації амілолітичних ферментів. Предмет дослідження – активовані ультразвуком амілолітичні ферментні препарати, що використовуються в процесах розрідження замісу з крохмалистої сировини та гідролізу крохмалю. Мета дослідження – удосконалення технології спиртового сусла з використанням ультразвукової активації амілолітичних ферментів. Описано науково-теоретичні основи дії гідролітичних ферментів на субстрат та ультразвукової активації ферментів, які гідролізують крохмаль, що міститься в зерні пшениці. Наведено характеристику сировини, головних і побічних продуктів виробництва. Розроблено технологічну схему технології спиртового сусла із застосуванням ультразвукової активації ферментів Termamyl 120L та Sansuper 240 L. Розраховано норми витрат основних видів сировини, допоміжних матеріалів, енергетичних засобів. Наведено характеристику обладнання, що використовується в технології спиртового сусла із застосуванням ультразвукової активації амілолітичних ферментів.