Browsing by Author "Starchevsky, Volodymyr"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Mathematical model of rheological behavior of silica suspension in hydroxypropyl methyl cellulose solution(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2007) Olijnyk, Liliana; Starchevsky, Volodymyr; Kyslenko, VolodymyrЗапропонована математична модель реологічної поведінки суспензії аеросилу в розчині гідроксипропілметилцелюлози. Модель враховує тертя між агрегатами частинок, агрегатами частинок та макромолекулами в розчині і утворення впорядкованих шарів, які містять агрегати частинок з адсорбованими макромолекулами і макромолекулами в порах агрегатів між первинними частинками при великих швидкостях зсуву. Запропонована модель дає змогу описати реологічну поведінку суспензії аеросилу у водному розчині гідроксипропіл- метилцелюлози. A mathematical model of rheological behavior of silica suspension in hydroxypropyl methyl cellulose solution was investigated. The model takes into account the friction between particle aggregates, particle aggregates and macromolecules in solution and the formation of well ordered layers containinig solid particles with adsorbed macromolecules and macromolecules in the holes between particles in aggregates at the large shear rates. Suggested model allows to describe the rheological behavior of silica suspensions in water solution of hydroxypropyl methyl cellulose.Item Starch dispersion in water under ultrasonic treatment(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2012) Starchevsky, Volodymyr; Kislenko, Vоlоdymyr; Ivanyshyn, SvyatosloveDecomposition of starch grains in water dispersion and destruction of starch macromolecules in water solutions at acoustic cavitation has been investigated. Kinetics of this process is described by the first order process. Based on experimental data the rate constants have been found. Mathematical model based on found equations and experimental rate constants allows describing the kinetics of starch grains and starch macromolecules destruction in water as well as the change of relative viscosity of starch solution under ultrasonic treatment. Кінетика процесу деструкції крохмальних зерен у водній дисперсії і руйнування макромолекул крохмалю в водних розчинах при акустичній кавітації описується рівнянням першого порядку. Наведена математична модель, яка описує кінетику деструкції зерен та макромолекул крохмалю у воді, а також зміну відносної в'язкості розчину крохмалю при ультразвуковій обробці.