Browsing by Author "Tepla, Yu. I."
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Культивування Crocus sativus в умовах in vitro(Видавництво Львівської політехніки, 2023-02-28) Загородня, Д. С.; Петенко, І. Б.; Тепла, Ю. І.; Петріна, Р. О.; Zahorodnia, D. S.; Petenko, I. B.; Tepla, Yu. I.; Petrina, R. O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityЗазначено, що Crocus sativus (шафран) містить біологічно активні речовини та застосовується в харчовій та косметичні промисловостях. Із збереженням рослинного різноманіття в природі використано біотехнологічний метод культури тканин та введено рослину в умови in vitro. Досліджено вплив складу середовища на ріст біомаси та одержання бульбоцибулин. Найкращі результати отримано за використання регуляторів росту бензиламінопурину (БАП) та нафтилоцтової кислоти (НОК) у кількості – 20 мкмоль/л БАП + 15 мкмоль/л НОК. Час культивування був 12 тижнів. Після пересаджування в горщики із глинистим ґрунтом проростали та зацвітали бульбоцибулини масою 2,5 г. Використання біотехнологічного методу культури тканин є економічно, екологічно вигідним та перспективним.