Browsing by Author "Vitenko, Tetyana"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Kinetic laws of flavanoid extraction from mulberry leaves by extractant cavitation activation(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2011) Vitenko, Tetyana; Gumnitsky, YaroslavMass transfer in a capillary-porous body-liquid extraction, on condition that an activated and unactivated extractant is used, has been experimentally investigated. The mechanism of the extraction process for extracting the desired components from mulberry leaves has been found. Experimental results are generalized on the base of a mathematical model that allows the process to be predicted when implementing it in practice. Експериментально досліджено масообмін при екстрагуванні в системі капілярно-пористе тіло – рідина за умов використання активованого і неактивованого екстраагента. Встановлено механізм процесу вилучення цільових компонентів з листя шовковиці білої. Експериментальні результати узагальнені на основі математичної моделі, що дає змогу прогнозувати процес під час його реалізації на практиці.Item Mechanism and kinetic regularities of inactivating effects of cavitation on microorganisms(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2014) Vitenko, Tetyana; Gashchyn, OlgaDisinfective action of physical-chemical effects accompanying hydrodynamic cavitation on the microorganisms sanitary indices in water has been studied. Disinfection kinetics was found to be dependent on the cavitation field characteristics and the microbes population. Based on the structural-morphological investigation of the E.coli bacteria it was found that antimicrobial effect is obtained due to the mechanical rupture of cells and chemical disinfection, which results from the hydroxyl radicals and hydrogen peroxide effect. Mathematic model that allows predicting the disinfection result under the hydrodynamic cavitation has been developed. The effect of chemicals on E.coli microorganisms under hydrodynamic cavitation has been investigated. Adding of AgNO3 or hydrogen peroxide in the cavitation installation makes it possible to reduce the disinfection time and to decrease the chemical oxides concentration by 50–70 %, which is caused by the synergismeffect. Вивчено знезаражуючу дію фізико-хімічних ефектів, що супроводжують гідродинамічну кавітацію на санітарно-показникові мікроорганізми у воді. Встановлено, що кінетика знезараження залежить від характеристик кавітаційного поля і мікробного навантаження. На основі структурно-морфологічних досліджень бактерій E.colі, встановлено, що антимікробний ефект досягається внаслідок механічного руйнування клітин і хімічного знезараження під впливом радикалів гідроксилу і пероксиду водню. Запропоновано математичну модель, яка дає можливість прогнозувати результат знезараження в умовах гідродинамічної кавітації. Досліджено дію хімічних реагентів на мікроорганізми E.coli, в умовах гідродинамічної кавітації. Встановлено, що введення AgNO3 або пероксиду водню в кавітаційні пристрої дає можливість скоротити тривалість знезараження та зменшення концентрацій хімічних окисників на 50–70 %, що пояснюється синергічним ефектом.