Browsing by Author "Chygyrynets, Olena"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Aminooxoethylpyridinium chlorides as inhibitors of mild steel acid corrosion(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Bondar, Olena; Vorobyova, Viktoria; Kurmakova, Iryna; Chygyrynets, Olena; Chernihiv National T.G. Shevchenko Pedagogical University; National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”Хлориди амінооксиетилпіридинію при ко- розії сталі Cт3пс в кислих хлоридних та сульфатних розчинах виявляють захисну дію до 98 %. Найбільш ефективною в інтервалі 293–333 К є сполука з гідразинокарбонільним та 2,3- диметил-фенільним фрагментами. Для цього інгібітора також характерний значний ефект післядії, що зумовлено хемосорбцією на поверхні сталі.Item Food Additives as Factor of Corrosion of Mild Steel in Neutral Solution(Видавництво Львівської політехніки, 2019-02-28) Bondar, Olena; Vorobyova, Victoria; Skiba, Margarita; Kurmakova, Iryna; Demchenko, Natalia; Chygyrynets, Olena; Chernihiv National T.G. Shevchenko Pedagogical University; National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”; Ukrainian State University of Chemical TechnologyПоказано, що харчові добавки E451 та E459 інгібують корозію сталі в нейтральному водно-сольовому середовищі, а добавки E316, E631, E621, E631+ E551 та Herbs and spices пришвидшують її в 1,75 рази. За умов мікробної корозії, ініційованої сульфатвідновлювальними бактеріями, інгібуючу дію (до 80.9 %) виявлено лише для добавки E459. Інші досліджені добавки пришвидшують мікробну корозію у 2,27 рази. Присутність харчових добавок в корозивному середовищі впливає на чисельність сульфатвідновлювальних бактерій у біоплівці на поверхні сталі.