Browsing by Author "Koval, I. Z."
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Effectiveness of gas bubbling during short-term cavitational action on the water disinfection from Bacillus cereus bacteria type(Видавництво Львівської політехніки, 2016) Shevchuk, L. I.; Koval, I. Z.; Falyk, T. S.Gases bubbling of different nature into the reaction medium for water disinfection from bacteria under cavitation conditions is proposed in the article. It was shown that gas bubbling within the first three minutes of the process leads to acceleration the process of aggregates breaking in the aqueous medium under acoustic conditions, due to the formation of additional cavitational embryos compared with the process without gas bubbling. It was found that in the initial moment of reaction the cavitation energy was spent for breaking of aggregates into a single bacterial cells but cell disruption is slower process unlike disaggregation. Запропоновано подачу газів різної природи в реакційне середовище для знезараження води від бактерій в умовах кавітації. Доведено, що подача газу впродовж перших трьох хвилин процесу пришвидшує розбиття скупчень агрегатів у водному середовищі в акустичних умовах, що пов’язано з утворенням додаткових зародків кавітації порівняно із протіканням процесу за відсутності подачі газу. Встановлено, що у початковий момент реакції енергія кавітації витрачалася на розбивання скупчень бактеріальних агрегатів в поодинокі клітини, а відмирання відбувається повільніше, ніж дезагрегація.Item Modeling of internal diffusion mass transfer during filtration drying of capillary-porous material(Видавництво Львівської політехніки, 2020-01-01) Гнатів, З. Я.; Іващук, О. С.; Гринчук, Ю. М.; Реутський, В. В.; Коваль, І. З.; Вашкурак, Ю. З.; Gnativ, Z. Ya.; Ivashchuk, O. S.; Hrynchuk, Yu. M.; Reutskyi, V. V.; Koval, I. Z.; Z, Vashkurak Yu.; Нацiональний унiверситет “Львiвська полiтехнiка”; Lviv Polytechnic National UniversityУ статтi представлено теоретичнi та експериментальнi дослiдження щодо визначення коефiцiєнтiв внутрiшньої дифузiї вологи iз капiлярно-пористих матерiалiв рослинного походження пiд час фiльтрацiйного сушiння бурякового жому, побiчного продукту цукрового виробництва. Для знаходження коефiцiєнта внутрiшньої дифузiї використана модель, що базується на розв’язку диференцiйного рiвняння внутрiшньої дифузiї з вiдповiдними початковими та граничними умовами. Встановлено, що процес сушiння бурякового жому вiдбувається у другому перiодi, а лiмiтуючою стадiєю є внутрiшньодифузiйне масоперенесення.Item Вплив кавітаційних явищ на процеси руйнування органічних та біологічних забруднень у воді(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Шевчук, Л. І.; Коваль, І. З.; Афтаназів, І. С.; Shevchuk, L. I.; Koval, I. Z.; Aftanaziv, I. S.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityДосліджено закономірності кавітаційного очищення стічних вод харчових та хімічних виробництв від органічних та біологічних забруднень у присутності газів різної природи. Встановлено оптимальний діапазон температур 313–318 К для кавітаційної обробки стічних вод. Показано, що процес кавітаційного руйнування органічних сполук можна описати кінетичним рівнянням першого порядку. Підтверджено ефективність барботування газів у кавітаційну зону з метою інтенсифікації одночасного руйнування мікробіологічних та органічних забруднень у стічних водах промислових виробництв.Item Переважаюча мікрофлора природних та стічних вод(Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Коваль, І. З.; Koval, I. Z.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityМікробіологічними методами аналізу природних та виробничих стічних вод визначено кількісний та якісний склад мікроорганізмів в них. Показано, що домінуючою мікрофлорою досліджуваних вод є бактерії роду Diplococcus, Sarcina, Bacillus, Pseudomonas, синьо-зелені водорості роду Oscillatoria, а також дріжджі роду Saccharomyces. Для ідентифікації мікроорганізмів вивчались морфологічні, фізіологічні та культуральні ознаки колоній, що виросли на поживних середовищах. Зображено характер росту колоній мікроорганізмів на м'ясо-пептонному агарі (для бактерій) та сусло-агарі (для дріжджів) в чашці Петрі.