Browsing by Author "Oleksa, Victoria"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Esterification of dextrine by the N-derivatives of glutamic acid using steglich reaction(Видавництво Львівської політехніки, 2017-12-23) Nagorniak, Mikhailo; Oleksa, Victoria; Dron, Iryna; Stasiuk, Anna; Maikovich, Olha; Bordeniuk, Olena; Lviv Polytechnic National UniversityWas investigated the esterification of dextrin using Steglich reaction. Such modification allows obtaining a functional product with an extensive structure of macromolecules, capable to form self-stabilized dispersions in an aqueous environment. To ensure the branching, the modification was performed using the functional agents – Nderivatives of glutamic acid. The substitute in the N-position provides the introduction of the required function.Item Modification of polysaccharides by N-derivatives of glutamic acid using steglich reaction(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Nagornyak, Mykhailo; Figurka, Natalia; Samaryk, Volodymyr; Varvarenko, Serhiy; Ferens, Maria; Oleksa, VictoriaThe work describes dextrin modifications with the purpose to obtain a functional product with an extensive structure of macromolecules, capable to form self-stabilized dispersions in an aqueous environment. To ensure the branching, the modification was performed using the functional agents – N-derivatives of glutamic acid. The substitute in the N-position provides the introduction of the required function. Modification was performed by using the Steglich reaction that provides the progress of the process in soft, controlled conditions. В роботі викладено ряд досліджень стосовно модифікації декстрину з метою одержання функціонального продукту з розгалуженою структурою макромолекул, здатного до формування в водних середовищах самостабілізованих дисперсій. Для забезпечення розгалуження макромолекул декстрину модифікацію здійснювали біфункціональними агентами – N-похідними глутамінової кислоти. Замісник в N-положенні забезпечує введення необхідної функції. Модифікацію здійснювали за реакцією Стегліха, що забезпечує перебіг процесу в мяких, контрольованих умовах.