Кафедра обліку та аналізу
Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/62462
Browse
Search Results
Item Бухгалтерський облік, аналіз та контроль операційної діяльності ТОВ «Холдинг «Гранд Готель»»(Національний університет "Львівська політехніка", 2024) Переходько, Надія Ігорівна; Perekhodko, Nadiia Ihorivna; Воськало, Володимир Іванович; Національний університет "Львівська політехніка"Під поняттям «операційна діяльність» розуміють основну діяльність підприємства, що асоціюється з виготовленням та реалізацією продукції, генерує переважну частку доходу і є основним джерелом формування цінності підприємства. Отож, можна зробити висновок, що саме управління ефективністю операційної діяльності є головним напрямком роботи для керівництва підприємства. Зміст операційної діяльності підприємства залежить від особливостей галузі економіки, до якої воно належить. Провідним видом операційної діяльності підприємств є виробничо-комерційна або торгова діяльність, а додатковими можуть бути інвестиційна та фінансова [1]. Відповідно до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» операційною діяльністю є основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю [2]. Категорія отриманого доходу є одним з основних показників, який порівняно з витратами характеризує фінансово-економічний стан підприємства. Окрім цього, його розмір використовують як обмежувальний фактор у різних системах оподаткування згідно з Податковим кодексом. Для досягнення облікових цілей доходи поділяються за видами діяльності (операційна, фінансова тощо) для співставлення з витратами і, відповідно, прийняття управлінських рішень щодо доцільності здійснення того чи іншого виду діяльності за принципом нарахування [3]. Доходи операційної діяльності поділяються на доходи основної діяльності та інші операційні доходи. На розмір доходу від реалізації продукції і в свою чергу на дохід від 6 операційної діяльності загалом найбільше впливають два основних показники: обсяг реалізації продукції та собівартість продукції. Серед основних операційних витрат виробничого підприємства найбільшу частку, як правило, становить собівартість виготовленої продукції, що відображає обсяг використаних резервів підприємства, рівень техніки, технології та організації виробництва. У більш вузькому значенні собівартість – це витрати одиниці продукції, як за структурними підрозділами, так і по всьому підприємству загалом [4]. Об’єкт дослідження – аналіз операційної діяльності ТОВ «Холдинг «Гранд Готель». У роботі наведено загальну характеристику ТОВ «Холдинг «Гранд Готель» та економічну оцінку результатів операційної діяльності за 2020-2022 роки, проведено аналіз впливу показників операційної діяльності на фінансові результати підприємства. Також досліджено особливості методики та організації бухгалтерського обліку і контролю за операційною діяльністю. Предмет дослідження – теоретичні та практичні аспекти, які використовуються для обліку, аналізу та контролю за операційною діяльністю. Мета дослідження: узагальнення, систематизація та розкриття інформації щодо бухгалтерського обліку, аналізу та контролю операційної діяльності ТОВ «Холдинг «Гранд Готель», дослідження специфіки ведення обліку господарських операцій, розробка рекомендації щодо підвищення ефективності операційної діяльності, оптимізації витрат та поліпшення системи внутрішнього контролю, спрямованих на зміцнення фінансового стану компанії.діяльність, обліковий процес, господарські операції, фінансові результати.