Chemistry, Technology and Application of Substances

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45006

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    Культивування Crocus sativus в умовах in vitro
    (Видавництво Львівської політехніки, 2023-02-28) Загородня, Д. С.; Петенко, І. Б.; Тепла, Ю. І.; Петріна, Р. О.; Zahorodnia, D. S.; Petenko, I. B.; Tepla, Yu. I.; Petrina, R. O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Зазначено, що Crocus sativus (шафран) містить біологічно активні речовини та застосовується в харчовій та косметичні промисловостях. Із збереженням рослинного різноманіття в природі використано біотехнологічний метод культури тканин та введено рослину в умови in vitro. Досліджено вплив складу середовища на ріст біомаси та одержання бульбоцибулин. Найкращі результати отримано за використання регуляторів росту бензиламінопурину (БАП) та нафтилоцтової кислоти (НОК) у кількості – 20 мкмоль/л БАП + 15 мкмоль/л НОК. Час культивування був 12 тижнів. Після пересаджування в горщики із глинистим ґрунтом проростали та зацвітали бульбоцибулини масою 2,5 г. Використання біотехнологічного методу культури тканин є економічно, екологічно вигідним та перспективним.
  • Thumbnail Image
    Item
    Оптимізація процесу екстракції флавоноїдів з калусної біомаси Arnica montana
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Костик, Х. В.; Лупій, Х. В.; Микитюк, В. С.; Крвавич, А. С.; Петріна, Р. О.; Kostyk, Kh. V.; Lupiy, Kh. V.; Mykytyuk, V. S.; Krvavych, A. S.; Petrina, R. O.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Одержано калусну біомасу Arnica montana в умовах in vitro. Підібрано оптимальні умови екстракції калусної біомаси для максимального вилучення флавоноїдів, зміню- ючи параметри екстракції, а саме спосіб екстракції, співвідношення екстрагент: сировина, концентрацію екстрагента. Для ідентифікації флавоноїдів використано специфічні кольорові реакції, для кількісного визначення – спектрофотометричний метод. Максимальний вихід флавоноїдів отримано екстракцією в апараті Сокслета з 70 %-м етанолом із співвідношенням сировина:екстрагент – 1:20.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження бактеріальної композиції із родів Rhizobium та Azotobacter як рістстимулювального біопрепарату для органічного землеробства
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Корнійчук, М. С.; Заярнюк, Н. Л.; Червецова, В. Г.; Федорова, О. В.; Korniichuk, M. S.; Zayarnyuk, N. L.; Chervetsova, V. G.; Fedorova, O. V.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Із прикореневої зони салату сійного Lactuca sativa виділено мікроорганізми родів Rhizobium та Azotobacter та перевірено їх рістстимулювальну активність у складі бактеріальної композиції та монокультур. Простерилізоване насіння Lactuca sativa пророщено у стерильних та нестерильних умовах. Як препарат-порівняння використано біопрепарат “Азотофіт-Р” на основі Azotobacter chroococcum. Оброблення стерильного насіння бактеріальною композицією із родів Rhizobium та Azotobacter позитивно вплинуло на його ріст. Маса паростків, одержаних із цього насіння, була більшою, ніж з насіння, обробленого препаратом-порівняння.
  • Thumbnail Image
    Item
    Одержання та дослідження калусної біомаси Adonis vernalis та Aquilegia nigricans
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Ільків, Б.-В. В.; Костик, Х. В.; Петріна, Р. О.; Ilkiv, B.-V. V.; Kostyk, Kh. V.; Petrina, R. O.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Одержано калусну біомасу Adonis vernalis та Аquilegia nigricans на середовищі Мурасиге-Скуга з додаванням регуляторів росту (індолілоцтова кислота, нафтилоцтова кислота, кінетин) у кількості 0,1–2,0 мг/л та вітамінів (B1, B2, B6, фолієва кислота, біотин, нікотинамід, пантотенат) за 25 °С з фотоперіодом 16/8. Визначено основні вторинні метаболіти у калусних біомасах, зокрема серцеві глікозиди та загальні феноли. В екстрактах калусних біомас Adonis vernalis та Аquilegia nigricans виявлено меншу кількість загальних фенолів і більшу кількість серцевих глікозидів, ніж у екстрактах інтактних рослин.