Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Дезінфікуючий вплив ультразвуку на процес очищення стоків пивоварного виробництва
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Предзимірська, Л. М.; Шевчук, Л. І.; Кондратович, О. З.
    Досліджено вплив ультразвукової кавітації в атмосфері азоту, гелію та повітря на знезараження мікроорганізмів у процесах очищення стоків бродильних виробництв. З одержаних результатів дослідження встановлено, що вищу ефективність проявляє барботування азоту в ультразвуковому полі на стоки пивоварної промисловості. The influence of ultrasonic cavitation in the atmosphere of nitrogen, helium and air on microbial decontamination in sewage purification processes of fermentation industries has been investigated. Based on the obtained results, it was found that ultrasonic agitation of nitrogen for the drains of the brewing industry manifests higher efficiency.
  • Thumbnail Image
    Item
    Кінетичні закономірності впливу акустичної кавітації на процес розпаду клітинних агломератів мікроорганізмів
    (Видавництво Львівської політехніки, 2012) Максимів, Н. Л.; Кондратович, О. З.; Олійник, Л. П.
    Досліджено вплив ультразвуку на дисперсії мікроорганізмів. Отримані результати показують, що ультразвукова технологія є ефективним методом покращення руйнування клітинних агломератів. Результати показують, що зменшення числа клітинних агломератів пов'язане з механічним руйнуванням клітинних кластерів і перетворенням енергії акустичної кавітації в агломератах. The aim of these studies was to investigate the effect of ultrasound on bacterial suspension. Our results shown that ultrasonic technology is an effective method to enhance bacterial clusters decomposition. The radius of bacterial agglomerates decreases during sonication and the concentration of individual bacteria in a suspension increases proportional to the sonication time. Results display that the reduction of number of bacterial agglomerates is compared with the mechanical destruction of bacterial clusters and the transformation of energy of acoustic cavitations in agglomerates.