Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Thumbnail Image
    Item
    Застосування ультразвуку для очищення стічної води у харчовій промисловості
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Максимів, Н. Л.; Олійник, Л. П.
    Досліджено вплив ультразвуку на зменшення величини біологічного та хімічного забруднення стічної води. Наші результати показують, що окиснення органічних сполук, що виділяються в дисперсії під час обробки ультразвуком, відбувається за реакцією першого порядку. Дисперсія мікроорганізмів – гетерогенна система, і її окиснення відбувається за реакцією псевдодругого порядку, очевидно, тільки на поверхні клітин. Запропоновано математичну модель, яка описує процес руйнування агломератів клітин мікроорганізмів. Influence of ultrasound on a decrease of the biological and chemical impurities of wasterwater was investigated. Our results shown that oxidation of organic compounds during sonication proceeds according to the pseudo first order reaction. Dispersion of microorganisms is heterogenic system and its oxidation proceeds only on the cell surface according to pseudo second order reaction. A mathematical model of ultrasonic degradation of microorganisms aggregate was proposed.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження гідрофобізації та наповнення волокнистих матеріалів дисперсією мінеральних частинок каоліну, модифікованого епоксидами вищих жирних кислот
    (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015) Олійник, Л. П.; Максимів, Н. Л.
    Наповнення волокнистих матеріалів слугує для заповнення пустот і надання їм більшої щільності без зміни еластичних властивостей. При великих ступенях наповнення волокнистим матеріалам надають більших жорсткості і міцності, що необхідно для використання таких матеріалів, як захисних оболонок. Нами проводилось вивчення процесу наповнення і гідрофобізації волокнистих матеріалів дисперсією мінеральних частинок каоліну модифікованого епоксидами вищих жирних кислот з метою розширення асортименту гідрофобізуючих композицій. У дослідженні показано, що для повного використання гідрофобізатора в процесі обробки волокнистих матеріалів і збільшення їх гідрофобності необхідно додавати додаткову кількість епіхлоргідрину. Filling of the fibrous materials is used to fill the voids and to provide them with greater density without changing their elastic properties. On the other side, at higher degree of filling fibrous materials are provided with greater stiffness and strength which are necessary for their usage as protective shells. In order to extend the range of repellent compositions, we conducted a series of studies of fibrous materials filling and hydrophobization processes. For this ware we used dispersion of mineral particles of kaolin, which in their turn were modified by fatty acids epoxides. This research shows that it is necessary to add an additional amount of epichlorohydrin for full usage of water-repellents during processing of fibrous materials, and for increasing of their hydrophobicity.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вивчення процесу наповнення і гідрофобізації волокнистих матеріалів стабілізованими дисперсіями частинок оксидів металів
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Олійник, Л. П.; Максимів, Н. Л.; Коваль, І. З.
    Досліджено процес наповнення і гідрофобізації волокнистих матеріалів стабілізованими дисперсіями частинок оксидів металів з оболонкою з епоксидованих органічних речовин і стабілізаторів з використанням сульфату алюмінію для підвищення ефективності процесу. Investigation of filling and hydrophobization of fibrous materials by stabilized dispersions of particles of metal oxides with a shell of epoxidized organic compounds and stabilizers using aluminum sulfate to increase the efficiency of the process.
  • Thumbnail Image
    Item
    Математична модель процесу окиснення дріжджів за акустичною кавітацією у водному розчині глюкози
    (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010) Максимів, Н. Л.; Хлібишин, З. Я.
    Досліджено окиснення дріжджів у водному розчині глюкози під впливом акустичної кавітації. Процес окиснення відбувається відповідно до кінетичного рівняння другого порядку і глюкоза інгібує радикально-ланцюговий процес. Створена математична модель дає змогу розрахувати зміну в часі концентрації дріжджів і глюкози в дисперсії.The process of oxidation of yeast under acoustic cavitation in water solution of glucose has been invertigated. The process of oxidation proceeds according to the kinetic equation of second order and glucose inhibits the radical chain oxidation. Mathematical model of change of oncentration microorganisms and glucose in dispersion on time has been created.
  • Thumbnail Image
    Item
    Кінетичні закономірності впливу акустичної кавітації на процес розпаду клітинних агломератів мікроорганізмів
    (Видавництво Львівської політехніки, 2012) Максимів, Н. Л.; Кондратович, О. З.; Олійник, Л. П.
    Досліджено вплив ультразвуку на дисперсії мікроорганізмів. Отримані результати показують, що ультразвукова технологія є ефективним методом покращення руйнування клітинних агломератів. Результати показують, що зменшення числа клітинних агломератів пов'язане з механічним руйнуванням клітинних кластерів і перетворенням енергії акустичної кавітації в агломератах. The aim of these studies was to investigate the effect of ultrasound on bacterial suspension. Our results shown that ultrasonic technology is an effective method to enhance bacterial clusters decomposition. The radius of bacterial agglomerates decreases during sonication and the concentration of individual bacteria in a suspension increases proportional to the sonication time. Results display that the reduction of number of bacterial agglomerates is compared with the mechanical destruction of bacterial clusters and the transformation of energy of acoustic cavitations in agglomerates.
  • Thumbnail Image
    Item
    Руйнування та окиснення дріжджів у водному розчині глюкози за допомогою ультразвуку в присутності пероксиду водню
    (Видавництво Львівської політехніки, 2011) Максимів, Н. Л.; Іванишин, С. І.
    Досліджено кінетику окиснення дріжджових клітин, ініційованого пероксидом водню, у воді і водних розчинах глюкози під час оброблення системи ультразвуком і без неї. Показано, що процес відбувається по радикально-ланцюговому механізму згідно з кінетичним рівнянням другого порядку. Kinetics of oxidation of yeast cells initiated by hydrogen peroxide in water and glucose water solutions with different concentrations at ultrasound treatment and without it. Radicalchain mechanism of yeast organic compounds oxidation with kinetic equation of second order was established.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості окиснювальних процесів під час кавітаційного очищення води від хімічних і біологічних забруднень
    (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2007) Максимів, Н. Л.; Старчевський, В. Л.; Коваль, І. З.; Фалик, Т. С.
    Досліджено процес очищення води від домішок органічних сполук та мікроорганізмів їх окисненням в умовах ультразвукової кавітації. Встановлено, що використання ультразвуку забезпечує зростання швидкості окиснення органічних забруднень у 1,2–1,7 раза і дезинфекції води в 3,2 раза. The process of water purification from impurities of organic substances and microorganisms by its oxidation in ultrasound cavitation conditions has been investigated in presented work. The use of ultrasound improves an increase in the organic impurities oxidation rate in 1,2–1, 7 and disinfecting of water in 3,2 has been determined.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив концентрації бактеріального забруднення води на величину хімічного споживання кисню
    (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008) Максимів, Н. Л.; Старчевський, В. Л.
    Досліджено вплив концентрації біологічного забруднення у воді на зміну величини хімічного споживання кисню (ХСК) води. Результати показують, що збільшення концентрації бактерій у воді не має значного впливу на величину ХСК стічної води. Величина хімічного споживання кисню визначається концентрацією живих клітин бактерій, водорозчинних продуктів їх руйнування та концентрацією органічного забруднення. Протягом 60 хв озвучування бактеріальної суспензії значення ХСК знижується на 7 %, а мікробне число (МЧ) – на 79 %. The influence of concentrations of biological impurities in water on the change of chemical oxygen demand (COD) of water has been investigated. Our results show that the increases of the concentrations of bacteria in water have no significant influence on COD of wastewater. The COD of water is determined by the concentrations of microorganisms, water soluble products of their destruction and concentration of organic impurities. 79 % inactivation of the microorganisms and the COD decrease percentage 7 % were achieved during ultrasonic irradiation for 60 min.