Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Thumbnail Image
    Item
    Вивчення фітохімічного складу скорзонери пурпурової та антимікробних властивостей її настоянки
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Стадницька, Н. Є.; Павлюк, І. В.; Платонов, М. О.; Оверко, Н. Г.; Губицька, І. І.; Новіков, В. П.
    З метою вивчення спектра фармакологічної дії S.purpurea було проведено аналіз даних літературних джерел, визначено компонентний склад методом ВЕРХ, досліджено чутливість мікроорганізмів до дії водно-спиртової настоянки S.purpurea та проведено комп’ютерний скринінг біологічної активності діючих речовин за програмою PASS. У досліджуваному екстракті ідентифіковано хлорогенову, кофеїнову, ферулову, розмаринову кислоти, лютеолін, кверцетин, апігенін, апігенін-7-глікозид, рутин. Виявлено антимікробну активність досліджуваної настоянки до різних штамів Staphylococcus aureus. Одержані результати свідчать про доцільність подальшого дослідження скорзонери пурпурової як сировини для одержання фітопрепаратів з антиоксидантною та антимікробною дією. To study the action spectrum of S.purpurea, the analysis of the literary sources was made, the component structure was determined by the HPLS method, the sensitivity of the microorganisms against aqueous-alcohol tincture of S.purpurea was studied, and the computer screening of the biological activity of the substances using PASS was undertaken. There were identified chlorogenic, caffeine, ferulaic, rosemary acids, luteolin, quercetin, apigenin, apigenin-7-glucoside, and rutin. The antimicrobial activity of the tincture under investigation against different Staphylococcus aureus isolates was identified. The results of the investigation confirm the feasibility of the further research of Scorzonera purpurea as raw material for herbal remedies with antioxidant and antimicrobial properties.