Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Thumbnail Image
    Item
    Fuel characterization and thermogravimetric analysis of melon (Citrullus сolocynthis L.) seed husk
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Nyakuma, Bemgba; Oladokun, Olagoke; Dodo, Yakubu; Wong, Syie; Uthman, Habibu; Halim, Muhamad
    The thermochemical fuel properties of melon seed husk (MSH) were characterized to examine its solid biofuel (SBF) potential for future bioenergy utilization. MSH is a cheap, abundant and renewable source of lignocellulosic waste generated from the extraction of vegetable oil from melon seeds. Thermochemical characterization was examined by proximate, ultimate, and thermogravimetric (TG-DTG) analyses, as well as Fourier transform infra-red (FT-IR) spectroscopy. The results showed that MSH exhibits significant volatile matter, fixed carbon, carbon and low nitrogen, sulphur and ash content with a heating value (HHV) of 19.02 MJ/kg. FTIR analysis indicated functional groups for aliphatic, ester, ketone, alcohol, and aromatic compounds. Thermal decomposition of MSH occurred in three stages: drying (303–448 K), devolatization (448–673 K) and char degradation (673–1073 K). Визначено термохімічні паливні властивості лушпиння насіння колоцинту (ЛНК) з метою його потенційного використання як твердого біопалива. Показано, що ЛНК є дешевим, доступним і відновлювальним джерелом лігноцелюлозних відходів, які одержують при екстракції олії з насіння дині. Проведено дослідження з використанням технічного, елементарного і термогравіметричного (TГ-ДТГ) аналізів, а також Фур’є-спектроскопії. Встановлено, що ЛНК містить значну кількість летких речовин і зв’язаного вуглецю, а також невелику кількість азоту, сірки і золи з теплотворною здатністю понад 19,02 МДж/кг. За допомогою Фур’є-спектроскопії встановлена присутність аліфатичних, естерних, кетонних, спиртових і ароматичних функційних груп. Показано, що термічний розклад ЛНК відбувається в три етапи: висушування (303–448 К), оброблення (448–673 К) і розклад залишку (673–1073 К).